Nagyvilág

Kézlevágással kampányol egy mexikói elnökjelölt

Ez ilyen egyszerű – ismertette korrupcióellenes javaslatát.

Le kellene vágni a tolvajok kezét – ezzel a javaslattal állt elő a július elsejei mexikói elnökválasztás egyik független jelöltje egy vasárnapi tévévitában. Jaime „El Bronco” Rodriguez, aki a népszerűségi felméréseken az ötödik helyen áll, a korrupció kérdésével kapcsolatban tette kijelentését.

A hitetlenkedő műsorvezető kétszer is visszakérdezett, hogy átvitt értelemben gondolja-e a politikus, amit mond, ő viszont megerősítette, hogy nem beszél mellé. Kifejtette: azokban az országokban, ahol a kézlevágást alkalmazzák büntetésként, megszűnt a korrupció. Példákat már nem hozott, de az azért megemlítendő, hogy csak néhány országban, mint Szaúd-Arábia vagy Irán alkalmazzák büntetésként az amputációt.

Az elnökválasztási kampány témái között előkelő helyen szerepel a bűnözés és a korrupció. A legnépszerűbb jelölt, Andres Manuel Lopez Obrador viszont kézlevágás helyett azt javasolja, hogy vizsgálják meg az amnesztia lehetőségét, így vetve véget a drogháborúnak, amelynek során egy évtized alatt kétszázezer embert öltek meg. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik