Nagyvilág

Natalie Portman ezért nem veszi át az izraeli Nobel-díjat

Az izraeli származású amerikai színésznő Netanjahu kormányfő miatt mondott nemet.

 

Natalie Portman maga magyarázta el el közleményében, miért nem veszi át az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díját. Hangsúlyozta, nem tagja, nem támogatója Izrael-ellenes mozgalomnak – írta a The Hollywood Reporter.

A döntését sokan félremagyarázták, ezért inkább ő írta le, hogy azért marad távol a ceremóniától, mert nem akar

Benjámin Netanjahu támogatójának tűnni, aki a tervek szerint beszédet mondott volna a rendezvényen. Továbbá nem vagyok se tagja, se támogatója a BDS mozgalomnak.

Ezzel az Oscar-díjas színésznő az Izrael-ellenes Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, megfosztás és szankciók mozgalomra utalt.

A díjat odaítélő alapítvány csütörtökön jelentette be, hogy nem tartják meg a június 28-ra tervezett ünnepséget, mert Portman szóvivője szerint az elmúlt időszak izraeli történései miatt a színésznőnek nem engedi a lelkiismerete, hogy átvegye az elismerést. Az alapítvány tudatta, a színésznő így is megkapja a díjjal járó kétmillió dollárt (500 millió forintot).

A hírre reagálva Miri Regev, a szabadszájúságáról és megbotránkoztató viselkedéséről híres izraeli kulturális miniszter kijelentette, szerinte Portman az Izrael-ellenes BDS mozgalom támogatóinak markába került. A mozgalom kulturális szervezete egyébként üdvözölte Portman bejelentését.

A világon élő megannyi izraelihez és zsidóhoz hasonlóan én is lehetek kritikus az izraeli vezetőséggel szemben anélkül, hogy az egész nemzetet bojkottálnám. Nagyon sokra tartom az izraeli barátaimat, családtagjaimat, az izraeli gasztronómiát, az irodalmat, a művészetet, a filmeket és a táncművészetet. Izraelt pontosan hetven évvel ezelőtt alapították meg a holokauszt túlélőinek menedékeként. A jelenlegi atrocitásokat elszenvedő emberekkel való bánásmód azonban olyasvalami, amely nem fér össze a zsidó értékrendemmel. Mivel törődöm Izraellel, kötelességem felszólalni az erőszak, a korrupció, az egyenlőtlenség és a hatalommal való visszaélés ellen

– fogalmazott a színésznő és arra kért mindenkit, kellő kritikával kezelje azon állításokat, amelyek nem személyesen tőle származnak.

Portman arra nem tért ki, hogy mely legutóbbi események miatt mondta le részvételét a díjátadó ünnepségen, de a Jediót Ahronót című újság honlapja, szerint a Gázai övezet határánál zajló, több tucat palesztin halálos áldozattal járó tüntetéssorozatról lehet szó.

A színésznő azt is bejelentette, hogy a jövőben számos izraeli jótékonysági szervezet munkáját fogja támogatni, remélve, hogy másokat is sikerül erre ösztönöznie. Azt, hogy pontosan mely szervezeteket fogja segíteni, a közeljövőben hozza nyilvánosságra.

A 2012-ben alapított Genezis-díj eredetileg egymillió dolláros jutalommal járt, de Morris Kahn, a Dél-Afrikában született izraeli milliárdos üzletember megduplázta az idei összeget. A Mihail Fridman orosz-zsidó üzletember alapította elismerést a korábbi években Anish Kapoor szobrász, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Ichak Perlman hegedűművész és Michael Douglas színész nyerte el.

A kitüntetést olyanoknak ítélik oda, akik alkotásra serkentik a zsidók következő nemzedékeit kiemelkedő eredményeikkel, valamint a zsidó értékek és a zsidó nép iránti elkötelezettségükkel. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik