Nagyvilág

Nyilvános botozás Indonéziában – megrázó fotók

Nagy tömeg gyűlt össze, hogy lássa az elítéltek kínzását.

Több száz fős tömeg előtt botoztak meg a hatóságok az indonéziai Aceh tartományban két nőt prostitúcióért, illetve hat embert azért, mert nyilvánosan kimutatták szerelmüket.

((MTI/EPA/Raihal Fajri)

A prostitúcióval vádolt nőkre 11-11 botütést mértek, míg a másik hat fiatal elítélt 11-től 22-ig terjedő botütést kapott.

A botozások vélhetőn utoljára kaptak nyilvánosságot.

Aceh kormányzója nemrég bejelentette, a büntetéseket a jövőben zárt ajtók mögött hajtják végre. Több helyi tüntetett is ez ellen, szerintük így csökken a büntetés elrettentő ereje.

Tavaly ugyanakkor nagy volt a nemzetközi felháborodás, miután a felhergelt tömeg előtt megbotoztak két homoszexuális férfit. A tartomány az egyetlen Indonéziában, ahol az iszlám vallásjogot, a saríát alkalmazzák.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a nyilvános botozások megszüntetését kozmetikázásnak minősítette, felszólította Aceh hatóságait, hogy teljesen töröljék el a büntetésnek ezt a formáját. A HRW a botozást továbbra is a kínzás egyik fajtájának tartja, függetlenül attól, hogy azt nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött hajtják végre. (mti)

Kiemelt fotó: MTI/AP/Heri Juanda

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik