Nagyvilág

Macron egyelőre elképzelhetetlennek tartja az EU bővítését

Juncker szerint viszont újabb háborúkhoz vezethet, ha hátat fordítanak a Balkánnak.

Kizártnak tartja a francia államfő, hogy újabb országokat vegyenek fel az Európai Unióba, amíg meg nem reformálják azt. Csakhogy az Európai Bizottság elnöke attól tart, hogy újabb balkáni háborúk fenyegetnek, ha a térség országainak nincs reményük a csatlakozásra.

Egy új tagállam felvételéről egyhangú döntést kell hozniuk az Európai Unió meglévő tagállamainak. Az olyan országok számára, mint Albánia, Bosznia és Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Koszovó, a politikai és demokratikus reformok ösztönzőjeként hat az uniós tagság reménye.

Emmanuel Macron azonban az Európai Parlament strasbourgi ülésén kijelentette: csak akkor tartja támogathatónak a bővítést, ha megreformálják az EU-t, és elmélyítik a tagállamok kapcsolatait.

Nem akarom, hogy a Balkán Törökország vagy Oroszország felé forduljon, de azt sem, hogy az az Európa, amely 28 – vagy holnap már csak 27 – tagállammal is nehezen működik, ugyanazon szabályok mellett 30 vagy 32 tagállammal folytassa

– jelentette ki.

Jean-Claude Juncker viszont azon az állásponton van, hogy nyitva kell tartani a kapukat. Szerinte ha „kivonul” az Európai Unió a Balkánról, akkor újra keresztülmehetünk azon, amin az 1990-es években. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik