Nagyvilág

Kíméletlen tempóban küldik halálsorra a terroristákat Irakban

Az Iszlám Állam támogatásával vádolták meg azt a 42 éves török nőt, akinek mindössze két perc állt rendelkezésére, hogy megvédje magát a bíróság előtt. Amina Hassan arról beszélt, illegálisan lépett be Szíria, majd Irak területére, és két éven át az Iszlám Állam kalifátusában élt, de sosem fogadott el el pénzt a terrorszervezettől, abból élt, amit Törökországból magával vitt.

Az egész tárgyalás tíz percig tartott, a bíróság akasztással végrehajtott halálbüntetésre ítélte őt, írja riportjában a New York Times.

Az esete nem egyedi: az ezt követő két órában összesen 14 nő ült a vádlottak padján, és kivétel nélkül halálbüntetést szabtak ki rájuk.

Bűnhődjön, aki iraki vért ontott

Az iraki igazságszolgáltatás könyörtelenül lecsapott a terroristákra, miután tavaly bevették az Iszlám Állam utolsó várát is és több ezer katonát sikerült őrizetbe venni. Haider al-Abadi miniszterelnök felhatalmazást kapott a büntetőeljárások felgyorsítására, valamint a törvény által megengedett legsúlyosabb büntetések kiszabására, ami Irakban a halálbüntetést jelenti.

Yahya Rasool, az iraki hadsereg szóvivője arról beszélt, az Iszlám Állam harcosai az emberiség és az iraki nép ellen követtek el bűncselekményeket, ezért hűen az áldozatok véréhez, mindenkinek halálbüntetést kell kapnia, hogy elrettentsék őket és a szimpatizánsaikat is.

Orbánnak is üzent az Iszlám Állam szexrabszolgája
„Úgy árultak minket, akár az állatokat a piacon.”

A lap szerint a problémát az jelenti, hogy a bíróságok a terroristák hozzátartozóit és családtagjait is kivégzik, ami nem esik az igazságszolgáltatás kategóriájába. A Human Rights Watch (HRW) is kritizálta emiatt Irakot.

Az ország terrorellenes törvénye szerint halálbüntetés szabható ki bárkire, aki terrorcselekményt ösztönöz, tervez, finanszíroz, segít, vagy részt vesz benne.

Belkis Wille, a HRW iraki vezető szakértője arról beszélt, hogy az egyéni körülmények nem számítanak: a séfektől az egészségügyi dolgozókig mindenkit halálra ítélnek.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője elutasította a támadásokat, és kijelentette, hogy az eljárások színvonala megfelelő. Mint fogalmazott, ha van bizonyíték a gyanúsítottak ellen, akkor elítélik őket, ha nincs, akkor szabadon távozhatnak.

13 ezer terrorista

A kormány nem közöl hivatalos adatokat a terrorizmus miatt őrizetben lévők számáról, de a New York Times forrásai szerint körülbelül 13 ezren kerülhettek rács mögé az Iszlám Állammal való kapcsolatuk miatt 2017 óta. A legtöbb rabot a harcmezőkről vitték el, másokhoz az informátorok segítségével jutottak el.

Tavaly nyár óta megközelítőleg 2900 tárgyalást folytathattak le, az ügyek 98 százalékában ítélet is születhetett. Arról viszont szintén nincs hivatalos adat, hogy mennyien kaptak halálbüntetést, és hogy hány kivégzést tartottak már meg.

Europress/AFP/Ammar Karim

Az iraki kormány annyit azért elárult, hogy hétfőn terrorizmushoz köthető bűncselekményekért 11 embert végeztek ki, betartva az ígéretüket, hogy mindenkit megölnek, akik iraki vért ontottak.

Az ügyvédet nem érdekli

A fogvatartottak közt van 1350 külföldi nő és 580 gyerek, legtöbbjük török, orosz és közép-ázsiai származású. Őket megbélyegezték, mint az Iszlám Állam legfőbb rajongói, hiszen a feltételezés szerint ők azért költöztek Irakba, hogy csatlakozzanak a kalifátushoz.

Az egy délutánon halálra ítélt 14 nő közül 12 török volt, 2 azerbajdzsáni. Mindegyikük a szíriai Rakkában élt, a terrorszervezet néhai fővárosában, innen menekültek Irakba, miután kiűzték az iszlamistákat a városból.

Az állam által melléjük kirendelt ügyvéd a New York Times-nak azt mondta, fel sem készült a tárgyalásra, mivel nem fér hozzá az ügyfelei elleni bizonyítékokhoz. Ali Sultan úgy fogalmazott, a fizetése sem motiválja, hogy többet tegyen a védencekért: munkabérét csak akkor kapja kézhez, ha az elítéltet kivégezték, ami akár hónapokba vagy évekbe is telhet.

Az utolsó szó jogán

Nazli Ismail, egy másik asszony azt vallotta a bírónak, hogy a férje miatt kellett Szíriába költözniük. Három gyermekük légicsapásban meghalt, az egyetlen életben maradt, kétéves fiú a termen kívül várakozott.

A bíró megkérdezte: bűnösnek vagy ártatlannak vallja magát? Ismail azt felelte, ártatlannak. A bíróság pedig őt is halálra ítélte. A nő mosolyogva vette tudomásul a sorsát és úgy felelt,

ez azt jelenti, hogy végre a mennyországba mehetek.

Hogy a gyermekkel mi történik, senki nem tudja.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Stringer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik