Nagyvilág
Brüsszel, 2017. december 7.
Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép Judith Sargentinirõl, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselõjérõl az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetérõl tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Videón üzent Judith Sargentini a magyaroknak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 04. 12. 15:03

Az EP jelentéstevője szerint nem a magyarokat, hanem a kormányt akarják  büntetni.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő azt mondta: Európa elkötelezett a  demokrácia a jogállamiság értékei mellett. Ez az alapja a bizalomnak, hiszen amikor egy ország az EU tagja lesz vállalja mindezen értékek megőrzését.

A holland politikus videójában hosszan beszél arról beszél, milyen sokszor és miként kérték számon ezt az Orbán-kormányon, majd rátér arra, hogy az általa készített, most tárgyalni kezdett bizottsági jelentés nem a magyarok, hanem a kormányuk antidemokratikus törekvései ellen irányul.

Amikor egy ország rendre fittyet hány az EU által elfogadott értékekre, arra az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerint lehet válaszlépést adni.

Sargentini az elmúlt hónapokban a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta és arra jutott, hogy sajnos beigazolódtak a félelmek, sem az európaiak, sem a magyarok

nem bízhatnak abban, hogy a magyar kormány tisztességesen jár el és egyenlő bánásmódot alkalmaz.

Bár tudja, a 7-es cikkely komoly szankció, úgy látja, nem tehetett mást, mint annak alkalmazását kérni, mert a figyelmeztetések ideje már lejárt, mert a kormány aláássa a magyarok jogait.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának felfüggesztésével is járhat. Ehhez az összes többi tagállam egyhangú támogatása kellene, ami szinte kizárt.

Kiemelt kép: MTI / EP /Dominique Hommel 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This picture taken on February 16, 2017 shows a man pushing his tricycle filled with stuff as he walks with his dogs on a street in the Heiqiaocun migrant village in Beijing. - China's capital relies on migrant labour to keep its economy humming and people from across the country are drawn to the city by the promise of a better life. But high real estate prices and China's restrictive residence registration system, known as hukou, have driven many into shanty towns on Beijing's periphery. (Photo by Nicolas ASFOURI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.