Nagyvilág

Példátlan tett Észak-Koreától: bocsánatot kértek

Elnézést kért Észak-Korea egy csoport dél-koreai újságírótól, miután nem engedték be őket a Kim Dzsongun részvételével megtartott K-pop koncertre, írja a The Guardian.

A lap megjegyzi, korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy magas rangú észak-koreai tisztviselő a sajtószabadság korlátozása miatt kérje valaki bocsánatát.

A dél-koreai újságírók azért utaztak Phenjanba, hogy tudósítsanak hazájuk egyik népszerű együttesének észak-koreai fellépéséről. A riporterek végül nem vehettek részt a vasárnapi műsoron, a dél-koreai kormány pedig tiltakozását fejezte ki az intézkedés ellen.

Europress/AFP/KCNA

Nem sokkal később Kim Yong-chol, az észak-koreai hírszerzés vezetője ellátogatott az újságírók szállodájába és személyesen kért tőlük bocsánatot.

Hiba volt akadályozni a sajtó munkáját. Segítenünk kell a Dél-Koreából érkező riportereknek, hogy kényelemben és szabadon forgathassanak

– idézte a tisztviselő szavait a Yonhap hírügynökség.

 Észak-Koreát képviselve elnézést és megértést kérek az elkövetett hibánkért

– tette hozzá.

Mint fogalmazott, Kim Dzsongun testőrei blokkolták a dél-koreai sajtó képviselőinek az útját, de nem szándékosan tették, a történteket egy kormányon belüli kommunikációs félreértés okozta.

Az előadást egyébként különlegesnek nevezte, mert bár dél-koreai zenekarok korábban is jártak már Észak-Koreában, ez volt az első alkalom, hogy a diktátor is részt vett egy koncerten.

Mestermunkát végzett Kim Dzsongun
Az észak-koreai diktátor a kínai útja során azt a látszatot keltette, hogy békés megoldást akar.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Korea Pool

Ajánlott videó

Olvasói sztorik