Nagyvilág

Tüntető palesztinokat lőttek agyon a Gázai övezet határánál

Izrael szerint a Hamász szándékosan ki akar provokálni egy újabb konfliktust.

Palesztin források szerint legalább hét ember meghalt és 350 megsebesült, amikor izraeli katonák a Gázai övezet határán tüntető palesztinokra nyitottak tüzet.

Pénteken kezdődött A visszatérés nagy menete elnevezésű tiltakozó megmozdulás, amelyen ezrek követelik, hogy engedjék a hazatérést a több százezer, korábban kitelepített palesztinnak. Az izraeli védelmi erők szerint mintegy 17 ezer palesztin vesz részt a demonstrációban öt helyszínen a határ mentén.

A palesztinok szerint egy 16 éves fiú is a halálos áldozatok között van. Közölték azt is, hogy egy 27 éves gazdálkodót még a tüntetések előtt öltek meg, egy társát pedig megsebesítették, miközben munkájukat végezték. Izraeli tank nyitott tüzet rájuk Hán Júnisznál. A Hamász szerint ezzel akarta Izrael megfélemlíteni a palesztinokat, hogy ne vegyenek részt a tiltakozó megmozdulásokon. Az izraeli haderő viszont azt állítja, hogy a két személy megközelítette a határkerítést és gyanúsan viselkedett, ezért nyitottak tüzet.

Izrael tankokat és lövészeket vezényelt a határhoz, emellett könnygázzal igyekszik távol tartani a palesztinokat. Azt állítják, hogy a Hamász a tüntetésekkel szándékosan ki akarja provokálni az Izraellel való összetűzést, de ezért a felelősség szerintük kizárólag a palesztin szervezetet terheli. Elismerték, hogy a tüntetőkre lőttek, azt közölték: a fő felbujtókra tüzeltek, hogy megfékezzék a zavargásokat, amelynek során égő gumikat, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a határkerítés felé. (BBC, fotó: Europress / dpa / Wissam Nassar)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik