Nagyvilág

Ma jelentkezhetnek utoljára külképviseletekre választási megfigyelőnek

24.hu
24.hu

2018. 03. 29. 06:28

Ma délután 16 órakor jár le a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig mindössze nyolc megfigyelőt vett nyilvántartásba.

A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a jelöltet állító jelölőszervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

A külképviseleti megfigyelőt az NVB-nél március 29-én 16 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően az NVB ellenőrzi az illető választójogát, és ha rendben találja, a megfigyelőt nyilvántartásba veszi.

A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, azt, illetve a szavazás menetét figyelemmel kísérheti, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be. A megfigyelőnek joga van a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírni.

Fontos szabály, hogy a megfigyelő a szavazást, illetve a külképviseleti választási iroda munkáját nem befolyásolhatja és nem zavarhatja. A külképviseleti megfigyelő a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni. A megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (pártot vagy független jelöltet) terhelik.

A választópolgárok az országgyűlési választáson 84 ország 118 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt a pártok és független jelöltek. Az NVB a határidő lejárta előtt négy nappal mindössze nyolc külképviseleti megfigyelőt vett nyilvántartásba. 2014-ben az országgyűlési választásra 91 külképviseleti megfigyelőt vettek nyilvántartásba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.