Nagyvilág

Döntött a bíróság a német fegyverkereskedőről

Elrendelte a német férfi ideiglenes átadási letartóztatását. A védő fellebbez.

A terheltet a magyar rendőrség európai elfogatóparancs alapján fogta el. Ellene a Berlini Államügyészség fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok tiltott kereskedelme miatt indított büntetőeljárást.

A gyanú szerint a férfi 2016-ban fél éven át engedély nélkül Magyarországról üzemeltetett egy olyan webshopot, amely Németországban kínált eladásra hosszú csövű puskákat, sörétes puskákat és gázriasztó fegyvereket.

A német hatóság szerint 193 alkalommal adott el így lőfegyvereket.A terhelt ügyvédje az ideiglenes átadási letartóztatást megalapozatlannak tartotta, mert védence a nemzetközi elfogatóparancsban megjelölt időben életvitelszerűen Magyarországon élt, nála a házkutatásnál nem találtak lőfegyvert, Magyarországon ellene nincs eljárás.

Mivel a német vádlott magyar menyasszonyával és közös gyermekükkel él, a védő kérte, hogy a bíróság az átadást tagadja meg, az ideiglenes átadási letartóztatás helyett házi őrizetet, vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendeljen el.

A férfi a tárgyaláson nem ment bele az egyszerűsített átadásba, a bíróság ezért a német igazságügyi hatóságtól május 8-ig a teljes elfogatóparancsot és a specialitás elvének alkalmazását kéri. Így átadása esetén a németet csak az elfogatóparancsban szereplő üggyel kapcsolatban állíthatják bíróság elé a férfit.

Az ideiglenes átadási letartóztatást azzal indokolták, hogy a bűncselekmény jellege miatt a bíróságnak nem volt lehetősége enyhébb kényszerintézkedés kiszabására. A teljes európai elfogatóparancs beérkezése után a törvényszék új tárgyalási napot tűz ki és akkor dönt a terhelt német hatóságnak történő átadásáról. Az ügyész a végzést tudomásul vette, a védelem fellebbezést jelentett be.

Német fegyveresre csapott le a TEK - videó
A németek kérésére - elfogása után - Mario R. kiadatási őrizetbe került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik