Nagyvilág
Ipolydamásd, 2018. március 28.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a felvidéki Helemba és a magyarországi Ipolydamásd közötti Ipoly-híd megépítésérõl tartott sajtótájékoztatón Ipolydamásdon 2018. március 28-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Új híd épül Szlovákia és Magyarország között

24.hu
24.hu

2018. 03. 28. 19:23

Ipolydamásdnál lehet majd száraz lábbal és abronccsal átmenni a Felvidékre, Szijjártó és minisztertársai jelentették be.
Korábban a témában:

Új híd épülhet az Ipolyon Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között – jelentette be a magyar külügyminiszter és a szlovák gazdasági miniszter Ipolydamásdon szerdán. Az eseményen Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia között a kapcsolat a múltban összetetten alakult, mára azonban olyan jó az együttműködés, amire korábban még sosem volt példa. Örvendetesnek nevezte, hogy sok nemzetközi kérdésben is hasonló álláspontot képvisel a két ország vezetése.

A miniszter hozzátette, mindkét fél szerint mára a határok inkább a két ország összekötésére, mintsem szétválasztására szolgálnak. Ezt jelzi az új híd építése is, aminek 2,1 milliárd forintos beruházására európai uniós keretből közösen pályáztak.

Az 54 méter hosszúra tervezett híd 2020-ra készül el.

Peter Ziga szlovák miniszter szintén méltatta a két ország közötti kitűnő kapcsolatot. Az új hidak építése mellett hasznosnak nevezte a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötésére tavaly aláírt megállapodást. Kiemelte a gázvezetékek összekötését is, amihez Bulgária és Románia is csatlakozott. Érsek Árpád szlovák közlekedési miniszter a leendő új hídról azt mondta, az hozzájárulhat a két ország közötti idegenforgalom, a kerékpáros turizmus fellendüléséhez, de a kereskedelem és közlekedés alakulását is jótékonyan befolyásolhatja.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy valaha 47 híd kötötte össze az Ipoly partjait, az 50-es évekre azonban számuk négyre csökkent. Most a két ország kormányának pozitív hozzáállása okán további új hidak épülhetnek, amik nem csupán a régió, hanem a V4-ek gazdasági, kulturális kapcsolataira is élénkítően hathatnak. (MTI) 

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.