Nagyvilág

Időhúzó tűzoltók és médiahiénák nehezítették a manchesteri robbantás mentését

Messzebbre vezényelték a tűzoltókat a merénylet után, nehogy bajuk essen, a támadás után pedig újságírók zaklatták a rokonokat.

Két órás késéssel érkeztek csak ki a tűzoltók a 2017. május 22-i manchesteri bombatámadás helyszínére – derült ki egy vizsgálat eredményéből, amit a Guardian írt meg kedden. A közelben pedig van tűzoltóállomás, hallották is Ariana Grande koncertje után a robbanást, sejtették is, hogy terrortámadás történt, de épp emiatt biztonságos távolba küldték a szerkocsikat.

Amikor végre kiértek a helyszínre, akkor sem voltak a helyzet magaslatán, de ez ekkor már a diszpécserek sara volt, akik ellentmondásos utasításokat adtak. Pedig állítólag a rendőrség jóval korábban már küldött jelzéseket a tűzoltóságnak, hogy a terep biztonságos, megtisztították.

Hibázott a Vodafone telekomcég is, ami együttműködésben volt a hatóságokkal, rendelkezésükre bocsátott egy vészvonali rendszert, segítve a hatóságok együttműködését és az áldozatok befutó hívásait kezelendő. Ez azonban becsődölt, így a rokonok nem kaptak tájékoztatást ezen keresztül arról, szeretteik jól vannak-e, megsérültek-e, ha igen, akkor melyik kórházban vannak. A Vodafone ígéretet tett a 2009 óta szolgáló rendszer megjavítására.

Az eredmény mindenesetre tragikus lett. A Manchester Arena személyzete hirdetőtáblákon vitte ki a sérülteket a stadionból, akik két órán át feküdtek a flaszteren. Pedig a tűzoltók sebesültek mentésére is ki voltak képezve. Mindenesetre a hiányosságokat az Arena alkalmazottai, az egyszerű emberek és a közlekedési rendőrség munkatársai próbálták pótolni. A fegyveres rendőrök amúgy gyorsan kiértek és biztosították a helyszínt, ahogy a mentők is hamar ott voltak.

Médiahiénák

A médiára is sok panasz érkezett amúgy, az áldozatok hozzátartozóit bombázták megkeresésekkel, a fotósok pedig nem helyénvaló helyen és időben fényképeztek. Egy újságíró 2000 fontos ajánlatot küldött be egy kórházban fekvő sebesültnek azért, ha mesél neki. Egy riporter hozzátartozók otthonához ment el, alig tudták elkergetni, még a bejárati ajtót se hagyta becsukni.

Volt olyan család is, akinek a riporter mondta meg, hogy meghalt a gyerekük. Tette ezt a hivatalos értesítés előtt.

Újságírók egy hozzátartozó gyereket az iskolába menet zaklattak, páran pedig rendőrnek vagy ápolónak adták ki magukat. Mások a kormányra panaszkodtak, ami nem segített eleget a családoknak, akik sokkal több segítséget kaptak a köztől is, például adakozás formájában.

(Kiemelt kép: MTI/AP/PA/Peter Byrne)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik