Nagyvilág

Sose szabadul a börtönből a német lányt megölő menekült

Az afgán férfi megerőszakolta és fojtogatta a lányt, aki végül még élve esett egy folyóba, ott fulladt meg.

Életfogytig tartó börtönre ítéltek egy menedékkérőt a németországi Freiburgban, miután bizonyítottnak látta a bíróság, hogy ő erőszakolt és ölt meg egy 19 éves lányt 2016 októberében – írja a BBC News. Az elítélt férfi amúgy afgán és Husszein Havarinak hívják, áldozatát pedig Maria Ladenburgernek.

A lány amúgy még élt a vizsgálatok szerint, amikor a férfi az erőszak után megfojtotta, majd egy folyóparton hagyta. A lány valószínűleg a vízbe eshetett és belefulladt. Havarit hetekkel később vették őrizetbe, a DNS-tesztek is alátámasztották, hogy ő lehet az elkövető.

Fiatal menekültet gyanúsítanak a német lány meggyilkolásával
Maria Lindenburger holttestét október közepén találták meg.

Őrizetbe vétele után amúgy kiderült, hogy korábban Görögországban már elítélték tíz évre 2014-ben egy gyilkossági kísérletért. Egy nőt akart lelökni egy szikláról. A következő évben azonban szabadon engedték a túlzsúfolt börtönökre hivatkozva. Elhagyta az országot, egy hónappal később már Ausztriában volt, dokumentumok nélkül lépett az országba azt állítva, hogy 17 éves.

Németországba kerülve a freiburgi ifjúsági jóléti hivatal egy nevelőcsaládnál helyezte el a férfit. A per során azonban felbukkant olyan bizonyíték is, miszerint valójában 32 éves és iráni. A bíróság végül szakértői nyilatkozatok, röntgenfelvételek és foganalízis után felnőttnek nyilvánította, nagykorú elkövetőként tárgyalták az ügyét.

Áldozata, Ladenburger egy orvostanhallgató volt, aki egy menekülteket segítő alapítványnak önkénteskedett. Épp egy buliból sétált hazafelé, amikor a támadás érte. A gyilkosság sokkolta Németországot és sokakat hangolt Angela Merkel menekülteket befogadó politikája ellen. Ez csak fokozódott a kölni szilveszteri erőszakoskodás és más durva cselekmények hatására, amit a szélsőjobb AfD párt ki is használt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik