Nagyvilág

Túl fáradt volt már a mianmari elnök, hát lemondott

Htin Kiav a pletykák szerint beteg is lehet, mindenesetre napokon belül döntenek az utódjáról, aki nem lehet Aung Szan Szú Kjí.

Fáradtságra hivatkozva lemondott szerdán Htin Kiav mianmari elnök, nem sokkal később pedig a képviselőház elnöke is bejelentette lemondását. Az elnöki hivatal a Facebookon közölte, hogy Htin azonnali hatállyal lemondott, hogy kipihenhesse az államfői feladatokkal és kötelezettségekkel járó fáradalmait. Az alkotmánnyal összhangban a parlament hét munkanapon belül megválasztja utódját.

Az államfői feladatokat addig ideiglenesen Mjint Szve alelnök veszi át, aki a 2016-os elnökválasztáson másodikként végzett Htin Kiav mögött.

A 72 éves Htin Kiav közeli szövetségese az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjinek, aki hivatalosan államtanácsosi minőségben vezeti a kormányt, illetve a külügyi tárcát. Aung kulcsszerepet játszott abban, hogy az országot évtizedeken át vezető junta fokozatosan átadta az ország irányítását a polgári hatalomnak, de államfő nem válhatott belőle. Néhai férje és fiai is brit állampolgárok, a junta által megszövegezett alkotmány pedig tiltja azt, hogy olyan ember legyen az államfő, akinek közeli hozzátartozója nem mianmari állampolgár.

A helyi médiában már többször megjelentek híresztelések arról, hogy Htin beteg, de ezt kormányilletékesek tagadták. Htin Kiavot két éve, 2016 márciusában választotta meg a parlament államfőnek, ebben a tisztségben jórészt ceremoniális feladatokat látott el. Aung gyermekkori barátai közé tartozott. Hozzá hasonlóan Oxfordban, közgazdászként végzett. Egyetemi professzorként is dolgozott, de kipróbálta magát egy ipari vállalatnál, és az 1970-es évek végén a mianmari külügyminisztériumban viselt hivatalt.

Megválasztásáig a 2012-ben alapított és Aung Szan Szú Kji édesanyjáról elnevezett Dau Kin Kji Alapítványt vezette, aminek célja, hogy segítse a szegények oktatását és szakmai képzését. Aung több sorstársától eltérően az új elnököt sosem börtönözték be politikai tevékenysége miatt.

Még egy lemondás

T Khun Miat, a najpjidói parlament alsóházának alelnöke szerdán bejelentette, lemond hivataláról az ország képviselőházának elnöke, Vin Mjint. Vint 2016 februárjában választotta elnökévé a mianmari törvényhozás alsóháza. Ő már azon az elhíresült 1990-es választáson is nyert választókörzetében, ami után a katonai junta nem volt hajlandó átadni a hatalmat Aung pártjának. A most 66 éves Vin Mjintet politikai tevékenysége miatt a diktatúra egy időre be is börtönözte. (MTI)

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / AUNG HTET)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik