Nagyvilág

Elmondta a „Soros-szervezet” vezetője, hogy miért lobbizik Németországban

Szijjártó Péter a hangfelvételt követeli attól az izraeli laptól, ami erről írt.

Elismerte Dénes Balázs, a németországi székhelyű Európai Szövetség a Szabadságjogokért nevű szervezet vezetője, hogy ő szerepel azon a hangfelvételen, amelynek kiadását a magyar kormány egy izraeli újságtól követeli.

A Jerusalem Post még múlt csütörtökön írt arról, hogy egy Soros György támogatásával létrejött szervezet a német kormánynál lobbizik azért, hogy gyakoroljanak gazdasági nyomást Magyarországra a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket korlátozó törvény visszavonásának érdekében. Egy januári amszterdami találkozó hangfelvételére hivatkoznak, amin Dénes Balázs arról beszélt, hogy a német cégek komoly befektetőnek és munkaadónak számítanak hazánkban, így a német külügynek vannak eszközei, ha el akar érni valamit Magyarországon.

Az izraeli lap szerint Dénes azt is elárulta, hogy találkozik egy olyan szervezet képviselőivel, amely a német kormánynak ad tanácsokat, átadja nekik a magyar civil törvény német fordítását, és elmagyarázza, hogyan léphetnek fel ellene. Emellett összeállítanak egy munkacsoportot olyan ügyvédekből, akik tudják, hogyan lehet az uniós jogszabályokat Magyarországon a civil szervezetek védelmében alkalmazni. Elismerte, hogy évente egymillió dollár (252 millió forint) támogatásban részesülnek a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

Dénes már a Jerusalem Postnak nyilatkozva sem tagadta, hogy ő szerepel a hangfelvételen. Azt mondta, nem azért lobbizik, hogy a német cégek kivonuljanak Magyarországról. Arra a kérdésre, hogy legitim dolognak tartja-e, hogy azért lobbiznak, hogy Németország befolyásolja a magyar törvénykezést, azt felelte: ha bizonyos törvények nincsenek összhangban az uniós szabályozással és alapértékekkel, ez is egy lehetőség. Rámutatott, hogy az EU is keresi a fellépés lehetőségét, és nem egy ártalmatlan szabályozásról, hanem egy civilek jogait korlátozó törvényről van szó. Döntéshozókkal tárgyalnak, de más eszközük nincs a törvénykezés befolyásolására – közölte.

Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy a tel-avivi nagykövetségen keresztül a magyar kormány hivatalosan kérni fogja a Jerusalem Post főszerkesztőjétől a hangfelvételt, mert szerinte a cikk azt bizonyítja, hogy „a Soros-hálózat európai kormányokat akar egymásnak ugrasztani azért, hogy az illegális bevándorlók befogadását előmozdíthassa”. Kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy „soha senki által meg nem választott NGO-k magyar emberek munkahelyeit, magyar emberek kiszámítható megélhetését sodorják veszélybe”.

Az Indexnek nyilatkozva Dénes azt mondta, a magyarországi külföldi befektetéseket nem ők veszélyeztetik, hanem a magyar kormány jogkorlátozó, és a jogállamot lebontó intézkedései. Elárulta, hogy munkájuk során nemzetközi szervezetekhez és más országok kormányaihoz fordulnak, hogy jelezzék, milyen állapotban van a magyar jogállam és hogyan korlátozzák a szabadságjogokat. Azt mondta, a hangfelvételt ugyan tudta és engedélye nélkül rögzítették, de ami azon szerepel, az a nem kormányzati szervezetek feladata és kötelessége akkor is, ha ezt a jelenlegi magyar kormány „valami szörnyű bűnnek tartja”.

Az Index felveti: a Jerusalem Post súlyos sajtóetikai vétséget követne el, ha átadná a hangfelvételt a magyar kormánynak anélkül, hogy az azon szereplők ehhez hozzájárulnak. Az izraeli lap főszerkesztője, Jákov Katz egyébként korábban az ultrakonzervatív Naftali Bennett tanácsadója volt, aki annak a jobboldali izraeli kormánynak a tagja, amely hasonló fanatizmussal támadja Sorost és a civileket, mint a Fidesz.
(A fenti kép az Audi győri gyáráról illusztráció, készítette: Krizsán Csaba / MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik