Nagyvilág

Osztrák elnök: nem fogjuk elismerni a krími választási eredményt

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szerdán kijelentette, hogy Ausztria nem fogja elismerni a Krímben tartandó elnökválasztást. A politikus ezt a Kijevben tett hivatalos látogatása alatt közölte. Törvénytelennek tartja továbbá a Krím Oroszország általi bekebelezését, „ezért a félszigeten nem lehet legitim módon sem orosz parlamentet, sem orosz elnököt választani” – mondta az osztrák elnök.

A vele találkozó Petro Porosenko ukrán elnök felszólította európai partnereit, hogy reagáljanak határozottan arra „a választási bohózatra”, amelyet most vasárnap, a régen Ukrajna fennhatósága alá tartozó területen, annak elcsatolásának negyedik évfordulóján rendez meg Moszkva. Az ukrán államfő továbbá provokációnak minősítette a Vlagyimir Putin szerdai krími látogatását és arra kérte a szövetségeseit, hogy sújtsák szankciókkal azokat, akik részt vesznek a Krímben tartandó orosz elnökválasztás szervezésében.

Krímben 2014. február 16-án tartottak népszavazást a félsziget hovatartozásáról.  A referendumot Ukrajna mellett a világ országainak túlnyomó része illegitimnek minősítette a számos szabálytalanság és a jelentős orosz katonai jelenlét miatt, ezért nem is ismerték el a területet Oroszország részeként.

Az osztrák és az ukrán államfő közös sajtótájékoztatóján Porosenko bejelentette, hogy kész növelni az ukrán katonák számát a világ más térségeiben jelenlévő ENSZ missziókban. Alexander Van der Bellen pedig biztosította őt, minden tőle telhetőt megtesz, hogy az ENSZ békefenntartókat küldjön a Donyeck-medencébe, ahol az ukrán csapatok és az Oroszország által támogatott szakadár tartományok évek óta háborút vívnak egymással.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik