Nagyvilág

Kiszabadult a nő, aki 15 évig raboskodott abortusz miatt

abortusz (abortusz)
abortusz (abortusz)

Maria Verónica Figueroa Marroquín szobalányként dolgozott 2003-ban. Terhes volt, gyerekét abban a házban hozta világra, ahol dolgozott. Kórházba vitték, és bár az orvosok őt megmentették, a gyereke halva született. Még a kórházban letartóztatták.

A bíróság abortusz és gyilkosság vádjával 30 éves börtönbüntetéssel sújtotta. El Salvador ugyanis még latin-amerikai mércével is kiemelkedően katolikus ország, és egyike annak a maroknyi államnak, ahol

az abortusz tilos.

Aki mégis meg meri próbálni, az nyolc év börtönre számíthat, viszont ha az újszülött vagy a magzat meghal, az már gyilkosságnak számít, és a büntetés harminc évnél kezdődik. Az orvosoknak kötelező jelenteni, ha abortuszról hallanak, különben őket is börtön fenyegeti.

Az ország legfelsőbb bírósága nemrég lecsökkentette Figueroa büntetését, így most szabadulhatott. Szülei – akik egyébként újságírók és aktivisták – a börtön előtt várták. A 34 éves nő szabadulása után azt mondta, szüleihez hasonló pályára akar lépni, miután újrakezdi az életét:

A jogi egyetemen szeretnék tanulni, hogy megértsem, mégis hogy történhetett ez velem, illetve hogy segítsek más, hasonló helyzetben lévő nőknek.

Emberjogi csoportok szerint El Salvadorban 2000 óta több, mint száz abortuszhoz kapcsolódó büntetést rótt ki nőkre a bíróság.

El Salvadorban van az egyik legbrutálisabb abortusz-szabályozás a világon.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik