Nagyvilág

Vetélkedőn nyerték a miniszterhelyettességet

Az orosz elnökválasztás előtt így fiatalítják az államigazgatást.

Miniszterhelyettessé nevezte ki az Oroszország Vezetői nevű játék első három díjazottját Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Moszkvában. A lépés – csakúgy, mint a kormányzók egy részének tavalyi lecserélése – arra utal, hogy Vlagyimir Putyin megfiatalított csapattal akarja kezdeni negyedik elnöki ciklusát.

Oleg Szalagaj az egészségügyi, Pavel Szorokin az energiaügyi, Ilja Toroszov a fejlesztési tárca helyettes vezetője lett.

Szalagaj korábban tárcája közegészségügyi és kommunikációs igazgatóságát vezette, Szorokin minisztériuma elemzőközpontját irányította, Toroszov pedig a Trojka-D Bank vezérigazgató-helyettese volt. Rajtuk kívül a verseny győztesei közül 45 embert neveztek ki az elnöki apparátusba, a szövetségi és regionális minisztériumokba. Putyin a törvényhozás két háza előtt március 1-jén elmondott beszédében tudományos-technikai áttörést, gyors növekedést, digitalizálást és demokratizálást ígért.

A Ligyeri Rosszii (Oroszország Vezetői) nevezésű országos vetélkedőre tavaly októbertől olyan, 35 és 50 év közötti pályázók jelentkezhettek, akik legalább kétéves vezetői gyakorlattal rendelkeztek. A Kreml apparátusának második számú vezetője, Szergej Kirijenko által levezényelt, felső szintű utánpótlási versenyben szemináriumokon, játékos helyzetekben kellett bizonyítaniuk.

Kirijenko korábban azt mondta, a Vlagyimir Putyin utasítására kiírt válogató győztesei a “vezetői elit” tartalékállományába kerülnek, államigazgatási képzésben fognak részesülni. Ezt a tisztségviselő a társadalmi felemelkedés lehetőségének, erős állami támogatottságú “nyílt felemelkedésnek” nevezte.

A versenyre a várt 15 ezer helyett csaknem 200 ezren jelentkeztek, közülük háromszázan jutottak a döntőig, ahol 103 embert nyilvánítottak győztesnek.

Utóbbiak a vezetői tartalékba való felvétel mellett 1 millió rubeles (mintegy 4,45 millió forintos) ösztöndíjban részesültek, mentorokat kaptak az ország politikai és gazdasági csúcsvezetéséből. A győzteseket fogadva, Putyin február 12-én kijelentette, hogy a jövőben is tartanak hasonló válogatásokat. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik