Nagyvilág

Ausztria és Olaszország támogatását várja a magyar kormány menekültügyben

Magyarországnak az a szándéka, hogy szorosabban együttműködjön Ausztriával és Olaszországgal a menekültügyben

– mondta el a Reuters hírügynökségnek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Szijjártó elmondta, hogy a bécsi néppárti-szabadságpárti kormány, illetve a márciusi választásokon győztes olasz jobbközép koalíció hasonlóan gondolkodik a kérdésről, mint a közép-európai államok. „Így nyilvánvaló, hogy a jövőben együtt fogunk működni” – fogalmazott a Reutersnek adott interjújában a miniszter.

Ez nem Európa nyugati része ellen irányul, hanem a migráció ellen, és a saját érdekeinket szolgálja, mert nekünk a biztonság az első

– szögezte le Szijjártó.

A politikus egyúttal hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek nem tervezik csoportjuk kibővítését, de ez nem jelenti azt, hogy ne fűzhetnék szorosabbra kapcsolataikat a hasonló gondolkodású országokkal.

Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár pénteken azt mondta, hogy az év második felében esedékes osztrák soros uniós elnökség alatt szeretne az Európai Uniót megosztó áttelepítési kérdéskör helyett az esetleges újabb menekülthullámok megelőzésére összpontosítani. Kurz január végén találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akinek szorosabb együttműködést ígért a menekültpolitikában.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik