Nagyvilág

Meztelen csigát evett, kómába esett és egy életre lebénult

Patkányürüléken keresztül jutott a ronda fertőzés a fiatal ausztrál rögbijátékos agyáig.

Egy nyolc évvel ezelőtti házibuliban hülye ötlete támadt egy ausztrál húszévesekből álló társaságnak: miután felmászott az asztalra egy meztelen csiga, arra biztatták Sam Ballardot, a fiatal rögbijátékost, hogy egye meg. Belement a játékba, lenyelte a csúszómászót, majd 420 napra kómába került, és lebénult. Most csövön keresztül táplálják és lélegeztetik, és állandó ápolásra szorul, amit családja alig tud fizetni.

A most 28 éves fiút az Angiostrongylus cantonensis nevű parazita fertőzte meg. Ez alapesetben rágcsálók, tipikusan patkányok tüdejében fordul elő. Amikor a rágcsáló felköhögi a férget, az a gyomrába, majd onnan a székletébe kerülhet. Az ürüléket pedig megeszik a csigák.

Az amerikai járványügyi hivatal figyelmeztet arra, hogy emberek is megfertőződhetnek, ha nyers csigát fogyasztanak, de még véletlen fertőzés is előfordulhat, ha például nem veszik észre a salátán megbújó apró csigát, ezért a zöldségek és gyümölcsök alapos átmosását javasolják. A parazita lárvája előfordulhat garnélarákban, rákban, békában is.

Az azonban az ausztrál egészségügyi hatóságok szerint is igen ritka, hogy valakinél a fertőzés agyhártyagyulladást okozzon, mint Ballard esetében – vannak, akik tünetek nélkül megússzák. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik