Nagyvilág
DENMARK / COPENHAGEN _ European union flag golden stars and blue sheet fly over over Copenhagen today on 14 January 2012 (PHOTO BY FRANCIS JOSEPH DEAN / DEAN PICTURES) (Photo by Francis Dean/Corbis via Getty Images)

A nők elismerése nélkül az EU nem lehet elég erős

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 08. 13:32

A nők elismerése, megbecsülése nélkül az unió nem lehet elég erős – mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke videóüzenetében csütörtökön Brüsszelben a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett ülésen.

Az EP, az Európai Bizottság, valamint az EU-tagállamok parlamentjeinek számos képviselője részvételével szervezett rendezvény arra fókuszált, miként lehet a nők szerepét növelni a médiában és a digitális világban. Antonio Tajani köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy ha több nő dolgozna az infokommunikációs szektorban (ICT), akkor az EU hazai összeterméke (GDP) 9 milliárd euróval növekedne.

Az EP elnöke kiemelten fontosnak nevezte, hogy a férfiak és a nők fizetése közötti markáns különbségek a digitális gazdaságban is eltűnjenek.

Több nőre lenne szükség a digitális piacon, valamint az infotechnológiai kutatásokban.

Hozzátette: ha a nők nem kapnak megfelelő helyet a gazdaságban, akkor 2025-ig 11500 milliárd eurós GDP-kieséssel kell számolni, ami megfelel Japán, Németország és az Egyesült Királyság összesített GDP-jének.

Mint elhangzott, jelenleg a menedzsereknek csak a 24 százaléka nő, a vezérigazgatóknak pedig csupán 4,6 százaléka. Az is beszédes adat, hogy ezer diplomás nőből csak 29 választja az ICT-ágazatot, és közülük csupán négyen tudnak elhelyezkedni ott.

Sajnálatos módon még mindig nagyon sok a sztereotípia a médiában a nők szerepét illetően. Az Európai Parlament mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön megállítani a nők elleni zaklatásokat, és üdvözli az olyan mozgalmakat, amilyen például a #metoo. Csak akkor lehetünk igazi értékközösség, ha a nőknek egyenlő jogokat adunk,

hangsúlyozta az EP olasz elnöke.

Tajani szerint nagyon sok esetben a nők elleni zaklatás a férfiak azon félelméből ered, hogy a nők túlságosan erőteljesek, és ez az érzés erőszakká csaphat át a férfiakban, ez pedig a nők marginalizálásához, jogaik megfosztásához vezethet.

Vera Jourová jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy súlyos probléma az EU-ban az informatikai szakemberek hiánya, de a meglévők között is rendkívül alulreprezentáltak a nők, arányuk mindössze 5:1-hez. Nagyon fontos kérdésnek nevezte, miként tudnak a nők hozzáférni a gazdasági erőforrásokhoz. Mint mondta, ebben e tekintetben az unió nagyon rosszul áll,

a nemek közötti esélyegyenlőségi indexben az EU a 100 pontból csak 66-ot ér el, az elmúlt években egyáltalán nem javult a bérek terén meglévő szakadék.

Úgy vélte, kiemelt jelentősége van az Európa Tanács isztambuli egyezményének, hogy valamennyi tagállam ratifikálja azt és tartsa is be a dokumentumban foglaltakat, ezzel hatékonyan fel lehetne lépni a nők elleni erőszak ellen

A felszólalók között volt Sarah Gavron filmrendező, aki arról beszélt, hogy a filmek 90 százalékát még mindig férfiak készítik, ami elfogadhatatlan. Szólt az általa készített Les suffragettes című filmről, amely a 20. század egyik fontos politikai-szociális mozgalmát mutatja be, és készítői, szereplői elsöprő arányban nők voltak. A filmkészítő úgy vélte, hogy a közelmúltban a nők elleni zaklatások nyomán elindult mozgalmak, köztük a #metoo és a Time’s Up nagyon fontos célok megvalósítását képesek elérni.

Szintén a kultúra területéről szólalt fel a konferencián Pilar Jurado operaénekesnő, a MadwomenFest alapítója. Mint kiemelte, a fesztivál a friss nőjogi mozgalmak spanyol változata, és szeretnék, ha a női művésztehetségeknek terepet adó esemény európai szintűvé válna. Ennek támogatására Jurado egy operaária részletével zárta felszólalását.

Gülsün Bilgehan, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírónők 16 százalékkal kevesebbet keresnek Európában, mint férfi kollégáik, és arányuk is csak 30 százalék a médiában.

Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés fideszes tagja azt emelte ki, hogy 2016-ban Magyarország digitális gyermekvédelmi stratégiát fogadott el. Arra is kitért, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felmérést készített a nők médiabeli reprezentációjáról, és megállapította: a magyar médiában többnyire jelen van a nemi sztereotípiák mentén történő ábrázolás.

A digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos, Mariya Gabriel úgy fogalmazott, hogy holtponton van a nemek közötti egyenlőség kérdése az unióban, és a digitális területen dolgozó nők száma is csökkenőben van. Kiemelte, hogy ezért stratégiát dolgoztak ki Nők a digitális világban címmel, amelynek megfogalmazásait következetesen fogják képviselni.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Francis Dean/Corbis via Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.