Nagyvilág

Vakok és végtag nélküliek is megmászhatják a Mount Everestet

A nepáli legfelsőbb bíróság megakadályozta, hogy életbe lépjen a kormány azon rendelete, amely megtiltotta volna a Mount Everest megmászását vakoknak és olyanoknak, akiknek két végtagjukat amputálták.

Megtiltani embereknek, hogy feljussanak a világ legmagasabb pontjára, sérti a nepáli alkotmány szellemét

– indokolta döntését a bíróság néhány héttel a tavaszi mászószezon kezdete előtt.

A katmandui kormány a múlt év végén szigorított a mászóengedélyek kiadásán arra hivatkozva, hogy csökkenteni akarja a baleseteket és haláleseteket a 8848 méter magas hegyen.

Az óév utolsó napjaiban hozott rendelet a teljesen vak és a két végtagjukat is elvesztett személyektől tagadta volna meg a Mount Everestre szóló engedélyt, továbbá azoktól, akik orvosilag nem alkalmasak a 8848 méteres hegy megmászására.

A kormány döntését hegymászók és fogyatékosok bíróságon támadták meg, köztük a brit hadsereg nepáli elitalakulatának egy veteránja, Hari Budha Magar gurkha, aki a közelgő szezon első kettős amputáltjaként tervezi megmászni az Everestet.

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis 2006-ban.

A Mount Everestet legkevesebb 5300-an – ebből az elmúlt évben 445-en – mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek, ilyenkor százak indulnak el a világ legmagasabb pontjára.

(MTI, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik