Lázár újabb bécsi videójában már a felirat sem stimmel

Ráadásul jóval a 2015-ös menekültválság előtt készült, és árnyaltabban mutatja be a problémát, mint a miniszter összevágott verziója.
Kapcsolódó cikkek

Miután Lázár János Bécsben forgatott videóját, amelyben arról beszélt, hogy az osztrák főváros egyik kerülete azért piszkos, mert ott bevándorlók élnek, törölte a Facebook (arra hivatkozva, hogy az sérti a szabályzatukat), a Miniszterelnökség vezetője beleállt abba, hogy a Favoriten kerületet igenis tönkretették a bevándorlók, és egy újabb videót töltött fel.

A pár perces videót egy jóval hosszabb, közel egyórás riportfilmből vágták össze, amelyet az osztrák közszolgálati tévé készített a 2013-as osztrák választás előtt, májusban. Vagyis több mint két évvel a 2015-ös menekültáradat előtt, tehát a film nem egy újkeletű problémáról szól. Kétségkívül arról van benne szó, hogy ez egy problémás kerület, ami gyorsan változott meg, és ezt azok is nehezen viselik, akik amúgy nyitottak, illetve hogy a régebb óta ott élő külföldiek nem örülnek az újaknak. A filmből azonban az is látszik, hogy a probléma összetettebb annál, mint ami Lázár összevágott videója alapján gondolható.

A felirat és a videóban ténylegesen elhangzó szöveg között is különbség van, ráadásul a Lázár által feltöltött változatban nem is úgy jönnek egymás után a jelenetek, mint az eredeti filmben. Ezt Lázár annyival intézi el a bejegyzésben, hogy a szöveg tartalmi összefoglaló.

Lázár verziójában a szövegben leírják, hogy „Az emberek szeretnék a teret, a várost maguknak tudni”, ilyesmi például a rövid verzióban nem hangzik el. Az persze nem kizárt, hogy a teljes filmben elmondják, az ORF eredetije azonban jóval teljesebb képet próbál mutatni Favoritenről, például elhangzik, hogy a negyed mindig erősen balos volt, a kezdetektől fogva munkások, szegényebb hátterűek lakták.

És bár azóta évek teltek el, ráadásul bekövetkezett az Európát valóban megviselő menekültválság, Lázár nemrég készült, azóta törölt videójában is ahhoz, hogy fel tudják mutatni a miniszter által emlegetett bécsi migránsinváziót, ugyanazokat az embereket kétszer is be kellett vágni.

Botrányvideónak minősítik Lázár rettegését, beindult a magyarozás is
Lázár János videója a német és az osztrák sajtóban is visszhangot keltett. Miért van ennyi magyar vendégmunkás Ausztriában? – kérdezik kommentelők.

Mutatjuk a miniszter által feltöltött videóban elhangzó német szövegek pontos fordítását, hogy össze lehessen hasonlítani a felirattal: