Nagyvilág

A francia utcai zaklatókat már helyszíni bírsággal büntetik

Kilencveneurós helyszíni bírságot vezetnek be Franciaországban az illetlen gesztusok, füttyögés és obszcén megjegyzések büntetésére – jelentette be kedden Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

Emlékeztetek, hogy Ile-de-France-ban (a párizs környéki régió) a tömegközlekedésen utazó nők 90 százaléka érzi úgy, hogy fizikai vagy lelki erőszak, illetve zaklatás áldozata, ennek pedig véget kell vetni

– hangsúlyozta Benjamin Griveaux a BFMTV televízióban.

A Weinstein-ügy nyomán megszólaló egykori áldozatok tanúvallomásai nyomán készülő minapi parlamenti jelentés 90-től 750 eurótól terjedő pénzbírság bevezetését javasolja minden, a nyilvánosság előtt zajló szexista vagy szexuális jellegű kijelentés, magaviselet vagy nyomásgyakorlás büntetésére.

A jelentés szerint a szexista vétség elkövetését a helyszínen az augusztusban a közbiztonság növelésére létrehozott új rendőrségi szerv rendőrei állapítják majd meg.

Griveaux kedden elismerte, hogy tudatában van annak, milyen nehéz megállapítani a tettenérést szóbeli inzultálás esetén. „Ez azonban még mindig jobb, mint a semmi” – tette hozzá.

Hasonló büntetések elve ugyan nem működött más országokban, így Belgiumban és Portugáliában, Griveaux azonban úgy vélte, hogy az elvetélt kísérletekből is tanulni lehet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik