Nagyvilág

Buszsofőrök vezetik a szavazást Olaszországban

A városi közlekedési vállalatok dolgozói – többségében buszsofőrök – tömegesen jelentkeztek az olaszországi szavazóhelyek elnöki tisztségére a jó fizetés miatt, ami számos olasz városban megbéníthatja a tömegközlekedést vasárnap.

Minden olaszországi szavazókör elnöke napi bruttó 187 eurót kap a péntektől egészen keddig tartó munkájára. Rómában napi bruttó 224 eurót, mivel az olasz fővárosban tartományi választás is zajlik. A néhány nap alatt szerezhető több száz eurós összeg annyira csábító volt, hogy az olasz városok közlekedési vállalatainak dolgozói tömegesen jelentkeztek szavazóhelyi elnöknek. A római városi tömegközlekedési vállalatnak (Atac) ezért csökkenteni kellett a vasárnapi buszjáratok számát. Még Velencében is lassabb lesz a vaporettoforgalom, mivel a vízibuszok vezetői szintén elmentek a választási körzetekbe dolgozni.

Minden szavazóhelyen az elnök mellett egy titkár és négy szavazatszámláló dolgozik. A választókörzetek nagy részét szokás szerint iskolaépületekben állították fel, ezért szerdáig szünetel a tanítás.Az olaszországi választókörzetek száma meghaladja a 61 ezret.

Több mint 46,6 millió szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz, akik három nagy pólus, a Matteo Renzi vezette balközép, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép és a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjei közül választhatnak tagokat a parlamenti alsó- és felsőházba. Az elemzők hosszú és nehéz kormányalakítási időszakot jósolnak, a szakértői kormány lehetőségét sem zárva ki.

A szavazásra jogosult több mint 4 millió külföldi olasz már leadta szavazatát postán vagy a diplomáciai képviseleteken: 12 képviselőt és 6 szenátort választanak maguknak a római parlamentbe. A külföldi olaszok szavazatait is a vasárnap esti 11 órás urnazárás után kezdik el összeszámolni. Nem kizárt, hogy a végleges választási eredmények csak keddre lesznek meg.

Az olaszországi választásról itt írtunk bővebben:

Olasz választás: meddig tudják finanszírozni a németek a bohócokat?
Németországban aggódnak az olasz pártok egymásra licitáló ígéretei miatt.

A képen a Paolo Gentiloni ügyvivő miniszterelnök adja le szavazatát Rómában.

MTI, fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik