Nagyvilág

Tony Blair tudja a receptet a Brexit megállítására

A volt miniszterelnök szerint európai reformok is kellenek.

Az Euronews kérdésére Tony Blair azt mondta, egyre nyilvánvalóbb, hogy Theresa May kormánya nehezen veri át a parlamenten a Brexit bármely formáját. Választani kell: az Egyesült Királyság vagy szorosan kapcsolódik Európához és betartja a szabályait, vagy követi saját normáit és elveszíti hozzáférését az EU piacaihoz. Ez már Nagy-Britanniában is nyilvánvaló.

Második népszavazást nem lehet rendezni a Brexitről, de meg lehet kérdezni a briteket a végső megállapodásról, hisz arról még nem mondtak  véleményt. Mivel a parlamentben nehéz lesz egyetértésre jutni, ha nem lesz döntés, nyitva áll a lehetőség, hogy a szavazók mondják ki a végső szót.

Blair nem ért egyet azokkal, akik a liberális elitet vádolják azzal, hogy eladta az országot, hiszen 16 millió brit szavazott a maradásra és mindkét oldalon találni az elithez tartozókat és hétköznapi embereket. Szerinte Theresa May  kormányfőt azért dühítette fel az északír probléma uniós kezelése, mert az a tárgyalások metaforája.

Olyan megoldás nem lehet, hogy Észak-Írország a vámunióban marad, míg az Egyesült Királyság nem. Ha Észak-Íroszág a vámunió része lesz, akkor megváltozik a viszonya az Egyesült Királysághoz. Ha viszont nem lesz a vámunió tagja, akkor határellenőrzést kell bevezetni az északír-ír határon.

A brit kormány szeretné, hogy a kereskedelmi kapcsolatok fennmaradjanak, de ne kelljen átvenni az egységes piac szabályait, amit Európa soha nem fog elfogadni. Tony Blair dühös, amiért a nagypénteki megállapodást néhányan összekötik a Brexittel, felelőtlenül veszélyeztetve az északír békét.

Szerinte a Brexit megállításához egész Európára érvényes reformok kellenek, például a bevándorlás ügyében. Nem a britek az egyetlenek, akik aggódnak, érdemes figyelni az olasz választásokat, Macron reformjait, vagy azt, ami Magyarországon, Lengyelországban történik. Lehetnek olyan javaslatok, amelyek egyformán szolgálják európaiak, britek érdekeit a migráció területén, hiszen ez egyformán aggasztja az európaiakat és a briteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik