Nagyvilág
Former British Prime Minister Tony Blair leaves his home in London on July 6, 2016.
The official inquiry into Britain's role in the Iraq war finally reports on Wednesday, seven years after it launched, with former prime minister Tony Blair expected to face severe criticism. / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

Tony Blair tudja a receptet a Brexit megállítására

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 02. 12:20

A volt miniszterelnök szerint európai reformok is kellenek.

Az Euronews kérdésére Tony Blair azt mondta, egyre nyilvánvalóbb, hogy Theresa May kormánya nehezen veri át a parlamenten a Brexit bármely formáját. Választani kell: az Egyesült Királyság vagy szorosan kapcsolódik Európához és betartja a szabályait, vagy követi saját normáit és elveszíti hozzáférését az EU piacaihoz. Ez már Nagy-Britanniában is nyilvánvaló.

Második népszavazást nem lehet rendezni a Brexitről, de meg lehet kérdezni a briteket a végső megállapodásról, hisz arról még nem mondtak  véleményt. Mivel a parlamentben nehéz lesz egyetértésre jutni, ha nem lesz döntés, nyitva áll a lehetőség, hogy a szavazók mondják ki a végső szót.

Blair nem ért egyet azokkal, akik a liberális elitet vádolják azzal, hogy eladta az országot, hiszen 16 millió brit szavazott a maradásra és mindkét oldalon találni az elithez tartozókat és hétköznapi embereket. Szerinte Theresa May  kormányfőt azért dühítette fel az északír probléma uniós kezelése, mert az a tárgyalások metaforája.

Olyan megoldás nem lehet, hogy Észak-Írország a vámunióban marad, míg az Egyesült Királyság nem. Ha Észak-Íroszág a vámunió része lesz, akkor megváltozik a viszonya az Egyesült Királysághoz. Ha viszont nem lesz a vámunió tagja, akkor határellenőrzést kell bevezetni az északír-ír határon.

A brit kormány szeretné, hogy a kereskedelmi kapcsolatok fennmaradjanak, de ne kelljen átvenni az egységes piac szabályait, amit Európa soha nem fog elfogadni. Tony Blair dühös, amiért a nagypénteki megállapodást néhányan összekötik a Brexittel, felelőtlenül veszélyeztetve az északír békét.

Szerinte a Brexit megállításához egész Európára érvényes reformok kellenek, például a bevándorlás ügyében. Nem a britek az egyetlenek, akik aggódnak, érdemes figyelni az olasz választásokat, Macron reformjait, vagy azt, ami Magyarországon, Lengyelországban történik. Lehetnek olyan javaslatok, amelyek egyformán szolgálják európaiak, britek érdekeit a migráció területén, hiszen ez egyformán aggasztja az európaiakat és a briteket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.