Nagyvilág

Rossz páciensen végeztek agyműtétet egy kenyai kórházban

Felfüggesztették egy a kenyai Nairobiban működő kórház négy dolgozóját, miután összekevertek két beteget. Az egyik páciensnek vérrög volt az agyában, ezért műtétre szorult, a másiknak azonban csak egy duzzanat volt a fején, ami nem igényelt beavatkozást.

A páciensek azonosítására szolgáló névtáblák azonban valahogy összekeveredtek, ezért az utóbbi beteg koponyáját nyitották fel, és kezdték el megműteni. Az orvosok csak órákkal a beavatkozás kezdete után jöttek rá a hibára, amikor sehol sem találták a vérrögöt – írja a BBC.

A Kenyatta Nemzeti Kórház igazgatója, igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a feleslegesen megműtött beteg jól van, remek ütemben halad a felépülése. A másik betegnek, akinek vérrög volt a fejében, sokat javult az állapota, lehet, hogy végül meg sem kell műteni. Hozzátette, az ügyben vizsgálat indult, melynek lezárulásáig egy sebészt, egy aneszteziológust, és két nővért felfüggesztették.

A kollégák szerint, a vezetés rosszul kezeli a helyzetet, mert nem azokat kellene büntetniük, akik részt vettek az operációban, hanem azt, aki összekeverte a névtáblákat. Az orvosok érdekvédelmi szervezete szintén kiállt a négyfős csapat mellett. Közölték, hogy az egészségügyben dolgozók a végletekig túlterheltek, nem ritka, hogy egy orvosnak 10-19 műtétet is el kell végeznie egy nap, így nem csoda, ha hibák történnek.

A közvéleményt sokkolta az eset, ami alig hat héttel az után történt, hogy Kenya egészségügyi minisztere nyomozást rendelt el, mert állítólag kismamákat zaklattak szexuálisan, ugyanabban a kórházban. Februárban, ugyanonnan elraboltak egy újszülöttet.

Kenya egyik legnagyobb kórházából folyamatosan érkeznek hírek, a végletekig túlterhelt személyzetről, elromlott eszközökről, végeláthatatlan várólistákról. Az igazgató szerint, tragikusan alulfinanszírozott az intézmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik