Nagyvilág

Orbán utcai harcos, de a fogkrémet nem tudja visszatenni a tubusba

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában ismét megfejtette a világot, és elmondta azt is, hol a magyar országgyűlési választás helye ebben a világban.

A miniszterelnök azzal kezdte, hogy megköszönte azoknak a hódmezővásárhelyieknek a szavazatát, akik a Fideszre szavaztak az időközi polgármester-választáson. De aztán kimondta a lényeget:

Ennek vereség lett a vége, és ezt meg kell érteni.

Orbán szerint a hódmezővásárhelyi választás „parlamenti előválasztásként működött, egy laboratórium volt” az ellenzéknek. Jó kérdés, hogyha most ezt mondja a miniszterelnök, akkor eddig miért azt nyilatkozta minden fideszes, hogy lényegtelen a vásárhelyi eredmény.

A gondolatmenetet továbbvíve Orbán arról beszélt, hogy akár az összes egyéni választókerületben kialakulhat olyan helyzet, hogy „az ellenzéki oldalról egyetlen jelölt marad majd talpon.”

Nem gondoltuk sokáig, hogy ez így fog történni. Meghaladta a politikai fantáziát hogy a DK és a Jobbik együttműködjön

– mondta a miniszterelnök, aki szerint ez most így lesz, mert „zajlanak, talán létre is jöttek a paktumok a háttérben”. Ezeknek a „paktumoknak” szerinte az a céljuk, hogy „legyen egy bevándorláspárti jelölt az egyik oldalon, és egy bevándorlásellenes a másik oldalon”. De Orbán nem taktikázik elmondása szerint, ő „egy másik politikai iskolát járt ki”,

a miniszterelnök utcai harcosként hivatkozott magára,

aki még munkásőrökkel állt szemben harminc éve. Ennek a harminc évnek a tapasztalata alapján azt mondta: „A politikában egyetlen dolog célravezető, a világos egyenes beszéd.” Azt viszont látja, hogy más taktikázik. Vajon ki a fő stratéga Orbán Viktor szerint?

Látom Soros György pénzét, mesterkedését a háttérben

– mondta Orbán, aki szerint a civilek, valamint a „külföldi tulajdonú média” is komoly kihívássá teszi a Fidesznek a választás megnyerését. Azt hangsúlyozta ismét, hogy ha veszítenek, akkor „Magyarország bevándorlóország lesz”.

Ezért is kell szerinte pozitív dolgokról is beszélni a kampányban, mert ezzel azt akarják megmutatni az embereknek, hogy mit értek el nyolc év alatt, „mit veszíthetünk el”, ha alulmarad a Fidesz április 8-án. Márpedig Orbán szerint csak egyszer lehet hibázni:

Ha a fogkrém kijött a tubusból, nincs ember, aki visszategye

– használt szép hasonlatot a miniszterelnök, amelyben a fogkrém a migráns, aki ha egyszer már bejött az országba, nem lehet többé kitenni. Orbán itt át is tért az ENSZ elleni „harcra”, amelyben olyan szövetségeseket lát maga mellett, mint az USA, Japán, Ausztrália és Ausztria, mert ezek az országok sem akarnak „kerítések nélküli világban élni”.

Az lehetetlen, hogy valaki születik valahol, és elmegy egy másik országba az ott élők véleményétől függetlenül, és jogokat követel magának. Ez lehetetlen

– vélekedett Orbán, majd kifejtette, hogy szerinte az humánus, ha mindenki otthon marad, és a saját nemzete megtermelte gazdagságot élvezi.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy nyárig akarják az EU-ban átnyomni a kvótákat, mert utána Ausztria adja a soros elnököt, márpedig az új osztrák kormány szerinte nem hagyná a kvóták elfogadását. (Mintha a soros elnöknek nagy beleszólása lenne ilyen kérdésekbe.) Majd 2019-ben EP-választás lesz, ahol Orbán szerint „a magunkfajta, bevándorlásellenes erők előre fognak törni”.

Ha viszont „migránsok árasztják el az országot”, akkor nem lehet megvédeni az Orbán-kormányok gazdasági eredményeit, Orbán szerint.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik