Nagyvilág

Két kanyarós gyermek meghalt Romániában

40-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma.

Az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítés szerint a két gyermek Bákó (Bacau) megyei: egyikük 8, a másik 10 hónapos volt, előbbi kora miatt sem kaphatta meg az első védőoltást.

Romániában már 11 ezer fölé emelkedett az igazolt kanyarós megbetegedések száma a betegség két évvel ezelőtti újbóli megjelenése óta. A héten jelentett 123 újabb kanyarós eset közül 43 Prahova, 28 pedig Bákó megyei.

A betegség terjedése tavaly ősszel alábbhagyott, a heti megbetegedések száma 50 alá esett, de idén ez már a második olyan heti összesítés (a január 12. után) volt, amely száznál több fertőzésről, újabb áldozatokról közöl adatokat.

A bukaresti kormány javított az akadozó vakcinaellátáson, és még tavaly beterjesztett egy törvénytervezetet, amely különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabb oltás beadását gyermekeiknek.

A kétkamarás román parlament szenátusa októberben csaknem egyhangúlag megszavazta az oltástörvény tervezetét, amit a képviselőház még napirendre sem vette. Romániában továbbra is éles a vita az oltások szükségességéről. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint még mindig mintegy húszezer szülő tagadja meg havonta gyermeke beoltását.(mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik