Nagyvilág

Az MTI levágta a lapszemléből a Tiborczra vonatkozó részt

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) csütörtökön közölt egy cikket az aktuális magyarországi helyzetről, pontosabban a hódmezővásárhelyi időközi választásról és annak utóéletéről. Az MTI pénteken szemlézte, ám egy fontos, Orbán Viktor vejére és Lázár Jánosra vonatkozó részt egyszerűen kihagytak belőle.

Stephan Löwenstein A régi ellenségkép című írásában – idézzük az MTI-t – kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is hangulatot kelt Soros György ellen, és „kissé elsietett” volt a „Soros-ellenes kampány” leállításáról szóló hír. Nem is lehet egykönnyen „százról nullára” állítani a kampányt, amely plakátokból, törvényekből, kérdőívekből és a szakadatlanul ismételt üzenetből áll, miszerint Soros György célzottan előidézett migrációval akarja destabilizálni Európát.

Azonban a hír mégsem volt „teljesen légből kapott”, és a Fideszben „valóban érezhető elbizonytalanodás” az irányvonallal kapcsolatban, amelyről eddig azt gondolták, hogy újabb választási győzelemre vezeti a pártot.

Képernyőkép az eredeti MTI-hírről.

Löwenstein szerint a „recept” az volt, hogy nem kell tudomást venni a „külön-külön menetelni és együtt elbukni” elv alapján tevékenykedő, megosztott ellenzékről és egy sokkal erősebb külső hatalommal, Soros Györggyel küzdő harcosként kell beállítani a pártot. A hódmezővásárhelyi polgármester-választás viszont megmutatta, hogy a Fideszt a „fellegvárában” is le lehet győzni, ha ellenfelei mind együttműködnek.

A Fidesz ezért elmozdulhat a pozitív kampányüzenetek felé, de „nem nagyon valószínű”, hogy Orbán Viktor kormányfőt nem a „migránsok fenyegető inváziója elleni egyetlen védőbástyaként” mutatják be. hozzá. Löwenstein szerint „legfeljebb diverzifikálják az üzenetet”.

Az MTI az FAZ cikkének szemléjét azzal zárja, hogy

a kormány a héten már az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) vette célba, bár ezzel nem lehet megoldani azt a gondot, hogy a hódmezővásárhelyi fejlemények nem az ellenzék vélt erejének tulajdoníthatóak, hanem az »egészen magas« szinteket érintő korrupciós vádaknak.

Az eredeti, német nyelvű cikk azonban itt nem ért véget, a magyar állami hírügynökség szemléjével ellentétben abból kiderül, hogy az Elios-ügyről van szó:

[Hódmezővásárhelyen] Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége milliós megbízást nyert el a közvilágítás felújítására – abban az időben, amikor a most a Miniszterelnökség vezetőjeként dolgozó Lázár János még polgármester volt.

Az FAZ annyiban tévedett csak, hogy az ominózus cég, az Elios, már nem Tiborcz Istváné.

Kiemelt kép: Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik