Nagyvilág

A Boko Haram megölte az ENSZ három alkalmazottját

Megölték Nigériában nemzetközi szervezetek legalább három alkalmazottját és a biztonsági erők nyolc tagját a Boko Haram dzsihadista csoport fegyveresei, akik megtámadtak egy katonai létesítményt az ország északkeleti részén, Borno államban, Rannban – derül ki a helyi biztonsági erők jelentéséből.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pénteken megerősítette a három segélymunkás előző napi halálát, és jelezte, hogy mindhárman nigériaiak voltak.
Közülük ketten az Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) álltak szerződésben, az 55 ezer fős ranni menekülttábor koordinátorai voltak. A harmadik civil halálos áldozat az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) orvosi tanácsadója volt.

Rajtuk kívül nyoma veszett egy nővérnek is, akit vélhetően elraboltak – közölte az ENSZ, hozzátéve, hogy további civilek sebesültek, illetve haltak meg.

Edward Kallon, az ENSZ humanitárius koordinátora közleményben arra szólította fel a hatóságokat, hogy állítsák bíróság elé az elkövetőket. A jelentések szerint a gránátvetőkkel és teherautóra szerelhető fegyverekkel felszerelkezett támadók először tűzharcban felülkerekedtek a létesítmény katonáin, de a fegyveres erők később visszanyerték az ellenőrzést a helyzet fölött.

Muhammadu Buhari nigériai elnök korábban többször is azt hangoztatta, hogy már legyőzték a Boko Haram lázadását.
A nigériai dzsihadista csoport központja Borno állam, ahol Rann is található. A Boko Haram célja egy iszlám állam megalapítása Északkelet-Nigériában. A sajtóban gyakorta megjelenő adatok szerint 2009 óta több mint húszezer embert öltek meg, valamint kétmillió embert arra kényszerítettek, hogy elhagyja otthonát.

A támadást majdnem két héttel azután hajtották végre, hogy a Boko Haram tagjai 110 lányt elraboltak egy iskolából Dapchiban, négyszáz kilométerre nyugatra Ranntól.

A kameruni határ közelében található Rann ideális célpont a térségben működő Boko Haram számára. Az iszlamisták tavaly szeptemberben a hatalmas menekülttábor kilenc lakójával végeztek. 2017 januárjában legalább 112 menekült vesztette életét Rannban a nigériai hadsereg légicsapásaiban, amelyekkel a felkelőket akarták célozni, de véletlenül az élelemért sorban álló civileket találták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik