Nagyvilág

Az osztrák közszolgálati tévé beperelte az alkancellárt

Rágalmazás és hitelrontás miatt pert indított hétfőn az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltató és Armin Wolf, a csatorna egyik műsorvezetője Heinz-Christian Strache alkancellár ellen.

Az ügy előzménye, hogy a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) politikusa a Facebookon közzétett egy fényképet, melyen Wolf szerepelt, és azt írta rá, hogy „A hely, ahol a hazugságok hírré változnak: ORF”. Az FPÖ a kisebbik kormánypárt Sebastian Kurz néppárti kancellár kormányában.

Wolf nehezményezte, hogy még soha egyetlen politikus sem vádolta meg azzal, hogy hazudik. Az ORF pedig közölte, hogy bocsánatkérést várnak Strachétól. Az FPÖ vezetője már korábban is vádolta a közszolgálati médiát nyilvánosan baloldali elfogultsággal.

„Strache alkancellár az ORF hirdetési anyagát meghamisítva vádolta meg a csatornáinkat azzal, hogy álhíreket, hazugságokat és propagandát terjesztenek”– mondta Alexander Wrabetz, az ORF főigazgatója.

Ezzel a tévénél, a rádiónál és az online szerkesztőségben dolgozó 800 újságírót járatta le,

tette hozzá az ORF vezetője, aki szerint Strache ezzel megrágalmazta a közszolgálati csatornákat, és rontotta az ORF jó hírnevét. Wrabetz szavaiból az is kiderül, hogy az ORF a Facebook ellen is jogi útra tereli a vitát, mert a közösségi oldal az ORF kérésére nem távolította Strache őket becsmérlő bejegyzését.

Strache azzal érvel, hogy a Facebook-posztja azt is tartalmazta, hogy „szatíráról” van szó, ezért ez csak egy vicc, ugyanakkor az osztrák jognak megfelelően azt is meg kellett osztania a Facebookon, hogy a bíróság befogadta Armin Wolf keresetét, és döntés később várható az ügyben.

Kiemelt kép: ALEX HALADA/APA-PictureDesk via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik