Nagyvilág

Lemondta washingtoni útját a mexikói elnök, mert összebalhézott Trumppal

A mexikói államfő, Enrique Pena Nieto lemondta tervezett washingtoni látogatását azt követően, hogy feszültségterhes telefonbeszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel – számolt be meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

A tervek szerint Nieto februárban vagy márciusban kereste volna fel az amerikai fővárost. A látogatás azonban elmarad egy 50 perces, február 20-án megtartott telefonbeszélgetés miatt. Ennek során a mexikói fél garanciát akart kapni arra, Trump a tárgyalásokon a Fehér Házban nem fog nyilvánosan ragaszkodni ahhoz, hogy a két ország határán emelendő fal építési költségeit Mexikó fizesse. Az amerikai elnök ezt nem akarta szavatolni. A két fél nem kívánt kompromisszumot kötni. A lap egyik mexikói hivatalos forrása azt mondta, a telefonbeszélgetés során Trump kikelt magából. Az is kiderült, hogy néhány nappal ezelőtt, február 14-én a Fehér Házban a felek előzetes konzultációt folytattak a látogatásról, amelyen gyakorlatilag megállapodtak Nieto látogatásának körülményeiről.

Ez utóbbi konzultáción Luis Videgaray mexikói külügyminiszter, Trump veje és főtanácsadója, Jared Kushner, Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó és más magas rangú tisztviselők vettek részt.

Kiemelt kép: SAUL LOEB / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik