Nagyvilág

Az ellenzéki pártot feloszlatták, úgyhogy lehet választani Kambodzsában

Megkezdődtek a szenátusi választások vasárnap Kambodzsában, várhatóan a Hun Sen miniszterelnök vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) győz elsöprő többséggel, miután a hatóságok az ősszel feloszlatták a legnagyobb ellenzéki tömörülést, a Kambodzsai Nemzetmentő Pártot (CNRP).

Hun Sen 1985 óta Kambodzsa miniszterelnöke, amivel ő a legrégebb óta hatalomban levő miniszterelnök a világon.

Hogy ez így legyen, ahhoz Hun Sen nem riadt vissza semmitől: volt olyan, hogy kivégzéssel fenyegette politikai ellenfeleit, a választási csalások pedig mindennaposak Kambodzsában.

A mostani választáson a szenátus 62 tagjából 58-at kell megválasztania a képviselőház 123 tagjának és több ezer községi tanácsosnak szerte az országból. A maradék négy szenátort a király és a képviselőház jelöli ki.

A feloszlatott ellenzéki párt tagjai és jogvédő szervezetek antidemokratikus színjátéknak tartják a szavazást, részben a CNRP feloszlatása, részben amiatt, hogy utána a községi tanácsosok csaknem felét megfosztották a szavazás jogától.

Az Európai Unió decemberben leállította az idei kambodzsai választások pénzügyi támogatását, mert hiteltelennek tartja a szavazást az egyetlen jelentős ellenzéki párt feloszlatása után. 

A kambodzsai legfelsőbb bíróság november közepén oszlatta fel a CNRP-t, mert a belügyminisztérium feljelentése alapján úgy találta, hogy külföldi hatalmakkal szövetkezve államcsínyre készült.

Kiemelt kép:  Hun Sen üdvözli a községi tanácsosokat Kandal tartományban. AFP PHOTO / Khem SOVANNARA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik