Nagyvilág

A katalánok többsége már nem akar elszakadni Spanyolországtól

Katalóniában csökkent azok száma, akik támogatják, hogy az autonóm közösség Spanyolországtól független állammá váljon – derült ki a katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) pénteken közzétett felméréséből.

A januárban készült 1200 fős kutatásban a megkérdezettek 40,8 százaléka támogatta a katalán függetlenséget, míg a legutóbbi, tavaly októberben készült felmérés során még 48,7 százalék nyilatkozott így.A CEO tanulmányában 53,9 százalék volt azok aránya, akik ellenezték a katalán függetlenségi törekvéseket. Számuk 43,6 százalékról emelkedett meg három hónap alatt. A kutatók rámutattak arra: ebben, a rendszeresen végzett felmérésben az elmúlt négy év során még sosem volt ilyen alacsony a függetlenség támogatottsága.

Mindeközben politikai patthelyzet van Katalóniában

A katalán pártok támogatottságát is vizsgálták a kutatásban, eszerint, ha januárban lettek volna a helyi parlamenti választások, azt ismét az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt nyerte volna, de megint nem kormányzóképes többséggel, míg a katalán függetlenségi pártok közösen újból megszerezték volna a képviselői mandátumok többségét a parlamentben.

Katalóniában a december 21-i parlamenti választásokat követően politikai patthelyzet alakult ki, mivel a függetlenségi pártok Carles Puigdemont  leváltott elnököt javasolták ismét a katalán kormány élére. A politikus azonban több mint három hónapja önkéntes száműzetésben van Brüsszelben, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mivel bírósági eljárás indult ellene a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Az alkotmánybíróság határozata szerint az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a személyéről szóló parlamenti vitán és szavazáson, ám Puigdemont ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, ami ezt kizárja. A függetlenségi pártok hetek óta egyeztetnek a lehetséges megoldásokról, egyelőre eredménytelenül.Sajtóhírek szerint Puigdemont pártja, a Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) nem enged álláspontjából, miszerint vagy Puigdemont lesz az elnök vagy legyenek újból választások.  A La Vanguardia című katalán napilap úgy tudja: a katalán parlament a jövő héten vitát tarthat a különböző pártok javaslatairól, amelyek a patthelyzet feloldásáról szólnak.

Kiemelt kép: Jordi Boixareu/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik