Nagyvilág

Összedőlt egy szemétdomb, 17 ember meghalt

Legalább 17 ember meghalt hétfőn Mozambik fővárosának, Maputónak egy külvárosi részén, mert egy hatalmas szemétdomb egy része a heves esőzések következtében összedőlt, és maga alá temetett több házat - jelentette a mozambiki mentőszolgálat.

A mentőcsapatok folytatják a keresőmunkát, a hatóságok feltételezése szerint ugyanis további áldozatok heverhetnek a szemét alatt. A szemét a házakra zúdult, sok család pedig még mindig ezekben az épületekben tartózkodik – közölte a Lusa portugál hírügynökséggel Fatima Belchoir, a helyi katasztrófavédelem egyik tisztségviselője.

A szerencsétlenség következtében féltucatnyi ház megsemmisült, a helyi lakosok közül többen elmenekültek a környékről.

A Lusa tájékoztatása szerint a főváros szegényes, sűrűn lakott részén található szeméthegy magassága egy háromemeletes épületének felelt meg. A Hulene a főváros legnagyobb szeméttelepe, a helyiek közül sokan gyakran fésülik át élelmiszer és eladható termékek után kutatva. Az egészségügyi dolgozók régóta hangoztatják aggodalmukat a hulladéklerakóval és azzal a fenyegetéssel kapcsolatosan, amelyet a környező közösségre jelent.

Maputo e részén az elmúlt években több ezer lakóhelyet létesítettek illegálisan, dacára annak, hogy a Hulene és a lakóövezet között nincsen támfal.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Mauro Wombe

Ajánlott videó

Olvasói sztorik