Nagyvilág

A törökök nem kaphatnak uniós vízummentességet, amíg nem változtatnak a törvényeiken

24.hu
24.hu

2018. 02. 16. 14:42

Az Európai Unió nem törli el a vízumkényszert Törökországgal szemben, amíg Ankara nem enyhít terrorellenes törvényén – közölte pénteken Didier Reynders belga külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Szófiában

A tanácskozásra Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török minisztert is meghívták. A belga külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy először Ankarának kell enyhítenie terrorellenes törvényén, de ezt Törökország rendszeresen elutasítja.

Ha sikerül a jogszabályokat összhangba hozni az Európai Unió értékeivel, akkor előre lehet lépni

– mondta Reynders. Ankara állítása szerint azonban szüksége van ezekre a jogszabályokra, tekintettel arra a biztonsági fenyegetésekre Törökországban.

Törökország tudja, hogy elvben Európa a legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb szomszédja, és érdekében áll jó kapcsolatot ápolni – mondta az újságíróknak nyilatkozva Johannes Hahn uniós bővítési biztos.

Vannak biztató jelek, de amikor a jogállamiságról van szó, a helyzet még mindig nem kielégítő

– tette hozzá az osztrák politikus.

Törökország azonban mihamarabb vízummentességet vár az EU-tól, mert Ankara úgy véli, teljesítette az Európai Unió által támasztott 72 kritériumot.
A vízumliberalizáció eltörlésének felgyorsítása a 2016 márciusában kötött török-uniós menekültügyi megállapodásnak is része volt. Erre hivatkozva Ankara többször felemlegette, hogy szerinte az EU nem tartja be az egyezséget. Törökország viszont azóta sem módosította a terrorizmusellenes törvényt, ami az EU egyik feltétele, mert úgy ítélik meg, hogy a jogszabály túl tágan értelmezhető.

A török uniós csatlakozás főtárgyalója a pénteki találkozóra megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak. Ömer még szerdán úgy nyilatkozott, hogy Ankara a vízummentesség ügyéhez kapcsolódó dokumentumokat “maholnap” átadja az Európai Bizottságnak. Hahn pénteken jelezte, hogy az EB már vizsgálja ezeket a dokumentumokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.