Nagyvilág
(FILES) In this file photo taken on May 24, 2014 South African President Jacob Zuma takes the oath during his inauguration ceremony  at the Union Buildings in Pretoria. 
South African President Jacob Zuma announced his immediate resignation in a TV address to the nation on February 14, 2018, after the ruling ANC party threatened to eject him from office via a parliamentary vote of no confidence. / AFP PHOTO / POOL / SIPHIWE SIBEKO

Lemondott a dél-afrikai elnök

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 15. 06:30

Húsz gyermekével és az óvszerhasználattal is támadták Jacob Zumát, aki felállt, mielőtt pártja tette volna ki.
Korábban a témában:

Bejelentette azonnali hatályú lemondását szerda este a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, a korrupciós botrányok sorozatába keveredett Jacob Zuma.

Félórás búcsúbeszédében Zuma ugyanakkor kiemelte, nem ért egyet azzal, ahogyan a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) kiebrudalta őt a hatalomból. Előbb pártja éléről távolították el tavaly decemberben, és helyébe Cyril Ramaphosát választották, most pedig államfői tisztéről is lemondatták.

Az azonnali hatályú lemondással a 75 éves dél-afrikai politikus elejét vette annak, hogy csütörtökön pártja – az ellenzékkel karöltve – parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal távolítsa el az ország éléről.

„Mindig fegyelmezett tagja voltam az ANC-nek, de nem szabad, hogy a párt miattam megosztott legyen” – mondta búcsúbeszédében Zuma. Kitért arra, büszke, hogy harcolhatott a fehér kisebbség elnyomásával szemben.

Az immár 75 éves Zumát 2009-ben választották elnökké. Afrikai mércével sem mondható, hogy tipikus államfő lett volna. Hajdanán karizmatikus polgárjogi harcosként szerzett nevet, ám idővel nyolc éven át hadakozott az ellene felhozott korrupció és nemi erőszak vádjaival szemben, amelyeket röviddel a 2009-es április 22-i választás előtt ejtettek. Politikai visszatérését szakszervezeti vezetők és a népes szegény rétegek támogatásának köszönhette. A korrupció árnyéka azonban rávetült elnöki időszakára is, és végül a vesztét okozta.

Zuma magánélete is sajátos: ötször nősült, húsz gyereke van. A huszadik azonban házasságon kívül született, ráadásul egy hónappal Zuma ötödik esküvője után. Ennek hírére azzal vádolták, hogy szexuális élete árt az országban folytatott AIDS-ellenes kampánynak. Az Afrikai Kereszténydemokratikus Párt (ACDP) szerint Zuma magaviselete aláásta saját kormányának a biztonságos szexre vonatkozó üzenetét, hiszen kiderült, hogy „az elnök továbbra sem használ óvszert” – állt az ACDP bírálatában.

A „továbbra sem” megfogalmazás oka: 2006-ben Zumát azzal vádolták, hogy megerőszakolt egy AIDS-es nőt. A vádat végül ejtették, de megdöbbentést keltett Zuma tanúvallomása, miszerint a vírus ellen pusztán zuhanyozással védekezett. Ezek után Zuma szorgalmazni kezdte az óvszerhasználatot és az AIDS-tesztet – mégsem járt jó példával elöl.

A Dél-afrikai Köztársaságban legkevesebb 5,7 millió dél-afrikai HIV-vírushordozó, és becslések szerint naponta ezren halnak meg AIDS-ben az országban.

A 20. gyermek hírére egyébként az Afrikai Nemzeti Kongresszus akkor még kiállt Zuma mellett: az ellenzéki felzúdulásra közölte, hogy az elnök 20. gyermeke „magánügy”.

Zuma a zulu szokásokat tartva többnejűségben él, ám jó ideje csak három neje van, mert egyik feleségétől elvált, egy másik pedig öngyilkosságot követett el. (MTI; fotó: Europress / AFP / Siphiwe Sibeko)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.