Nagyvilág

Fegyveres álarcosok hurcolták el a volt grúz elnököt

Miheil Szaakasvilit ismeretlen helyre vitték fegyveres-maszkos banditák.

Ismeretlen álarcosok elfogták és meghatározatlan helyre vitték hétfőn Miheil Szaakasvilit, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzót, egykori georgiai elnököt. A hír a politikus Facebook-oldalán jelent meg, és ukrán hírügynökségek is beszámoltak róla, videofelvételt is közzétettek a történtekről.

Szaakasvilit az általa alapított, Új Erők Mozgalma nevű párt irodája melletti étteremben fogták el. Az álarcosok három fehér, Volkswagen típusú busszal érkeztek a helyszínre. Az UNIAN hírügynökség szerint az álarcosoknál fegyverek is voltak.

Frissítés: Kitoloncolták őt Ukrajnából

Őrizetbe vették és Ukrajnából Lengyelországba vitték hétfőn Szaakasvilit – közölték az ukrán hatóságok. A lengyel határőrség közleményben adta hírül, hogy Szaakasvili megérkezett Lengyelországba. „Ez a személy jogellenesen tartózkodott ukrán területen, és visszaszállították abba az országba, ahonnan az ukrán törvényt megsértve megérkezett” – jelentette be közleményben a határőrség.

Előzőleg a tsn.ua ukrán hírportál meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a politikust hétfő délután egy charterjárattal Kijevből Lengyelországba vitték. Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója, a védelmi miniszter munkatársa Facebook-oldalán megerősítette, hogy Szaakasvili már „elrepült” az országból – írta az Interfax-Ukraina ukrán hírügynökség.

A lengyel határőrség (SG) közleményben jelentette be, hogy „figyelembe véve azt a tényt, hogy Szaakasvili az Európai Unió egyik tagországa állampolgárának a férje, az ukrán fél kérvényét (a befogadásról) pozitívan bírálták el”. A közlemény szerint az ukrán állami migrációs szolgálat fordult a volt grúz elnök visszafogadására vonatkozó kéréssel a lengyel határőrség parancsnokságához.

A Petro Porosenko ukrán elnököt korrupcióval vádoló politikust hétfőn az általa alapított Új Erők Mozgalma párt kijevi irodája melletti étteremben hétfőn álarcos férfiak elfogták, majd egy kisteherautóval elszállították. A 49 éves politikus kezdetben Porosenko szövetségese volt, majd ádáz ellenfele lett. Júliusban Porosenko megfosztotta ukrán állampolgárságától, amit 2015-ben adományozott neki.

Szeptember 10-én Szaakasvili több száz híve támogatásával erővel tört át a határőrökön a lengyel-ukrán határon. A bíróság február 5-én utasította el a menedékjog elutasítására vonatkozó döntés elleni fellebbezését. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Sztyepan Franko)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik