Nagyvilág

Kegyetlen gyilkosok voltak a Beatles tagjai

Elfogták Szíriában Alexanda Kotey-t és El Shafee Elsheikh-et, a hírhedt Beatles gúnynevű gyilkos négyes még szabad lábon levő utolsó két tagját. A nevükhöz fűződik az Iszlám Állam kezén levő nyugati túszok brutális kivégzése. A két férfit az Észak-Szíriában harcoló kurd erők fogták el menekülés közben. További sorsuk egyelőre ismeretlen, de valószínű, hogy ki fogják őket adni Nagy-Britanniának.

A csoport vezető Mohammed Emwazi akkor vált ismerté, amikor 2014. augusztus 14-én megjelent a James Foley amerikai újságíró lefejezéséről készült videó. Az Iszlám Állam kezében levő férfit egy feketeruhás, maszkos terrorista egy hatalmas késsel fejezte le. Az elkövetkező fél évben további brit, amerikai és japán újságírókat, valamint szíriai katonákat fejezett le a férfi és társai, az erről készült képeket aztán az Iszlám állam propagandaként terjesztette a világon. A videók a brutalitás ábrázolásában új szintet hoztak, a jó minőségű felvételeken a túszok meglepően nyugodtan viselkedtek, miközben a hóhér a megölésükre készülődött.

Jihadi John és társai

Emwazi személye kezdetben ismeretlen volt, a nemzetközi sajtó csak Jihadi Johnként emlegette. Akcentusából világosan kiderült, hogy brit, valószínűleg londoni vagy a főváros környéki helyről származik. Az első lefejezős videók után elindult a vadászat a férfi után, és az amerikai és brit hatóságok már 2015 szeptemberében tisztában lehettek a kilétével. Végül a Washington Post volt az, amely először valószínűsítette, hogy a nyugat-londoni, informatikát végzett, 26 éves Emwazi lehet. Az azonosítást megnehezítette, hogy a férfin szemén és kézfején kívül mindent fekete ruha takart, de végül ez (továbbá a hangja és az akcentusa) is elég volt azonosítani. A brit hatóságok ezt követően jelentős erőket fordítottak a férfi megtalálására és likvidálására, valószínűleg 2015 novemberében végzett vele egy dróntámadás.

Alexanda Kotey, mint a neve is mutatja, keresztény családba született, tinédzserként tért át az iszlámra Emwazi határásra. Elsheikh családja Szudánból menekült Nagy-Britanniába, mindhárman Nyugat-Londonban éltek és ugyanabba a mecsetbe jártak. Aine Davis, a csapat negyedik tagja szintén áttért volt, aki 2006-ban fegyverbirtoklásért kapott börtönbüntetése alatt vette fel az iszlám hitet.

Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Aine Davis és Jihadi John
Fotó: ITV

Jihadi John nem egyedüliként érkezett a brit fővárosból Szíriába, hanem két barátjával. Az Iszlám Államhoz csatlakozva azt a feladatot kapták, hogy a terrorszervezet nyugati túszait őrizzék. Ez bizalmi feladatnak számított, hiszen a foglyok nagyon értékesek voltak mind a propaganda, mind a pénz szempontjából.

A terrorszervezet 2013-ra már mintegy  tucatnyi nyugati férfit és nőt, többségében újságírókat és segélyszervezetek munkatársait tartotta fogva. A később kivégzett amerikai, brit és japán túszok mellett, francia, spanyol, dán és orosz is volt a foglyok között. A férfiak napi 18-20 órát voltak összezárva. Fogvatartóik először francia dzsihadisták voltak, majd 2013 novemberétől a britek. Az őrök mindig álarcban, bakancsban és terepszínű gyakorlóban jelentek meg, de jellegzetes brit akcentussal beszéltek, a foglyok egymás között Ringónak, Georgenak és Johnnak keresztelték el őket a Beatles tagjai után.

A legtöbb túsz végül váltságdíj fejében túlélte a fogságot, de nyilvánosan nem beszélhettek arról, amit átéltek, viszont értesíteni tudták a hatóságokat a Beatles létezéséről, még azelőtt, hogy Jihadi John képe megjelent volna az interneten. A három férfi (később csatlakozott hozzájuk Paul, azaz negyedik társuk) készítette a kivégzős videókat,

George koreografált, Ringo kezelte a kamerát, és John volt a hóhér.

Mint említettük, a legnagyobb hírnevet szerző Jihadi John erőszakos halált halt, a nyugati túszok kivégzése után 10 millió dolláros vérdíjat kitűztek a fejére, de a brit és amerikai hatóságok inkább hajtóvadászatot indítottak utána. Davis 2015-ben jött el Szíriából, Törökországban hamarosan elfogták, és az egyik terrorperben hét és fél évre ítélték.

Kotey  és Elsheikh még Szíriában vannak, ott fogták el őket a Szíria észak-nyugati szegletét ellenőrző kurdok. Tekintve, hogy a kurdok szoros együttműködésben dolgoznak a amerikaiakkal, akik egyfajta védelmet biztosítanak nekik a szír, orosz, iráni és török erőkkel szemben, valószínűsíthető, hogy a két terrorista előbb utóbb az Egyesült Államokba fog kerülni. Kotey és Elsheikh példája arra is rámutat, hogy bár az Iszlám Állam már lassan fél éve megszűnt létezni Irakban, és 2017 decemberében, Rakkát, a szíriai „fővárost” is visszafoglalták tőlük, még mindig európai, orosz és afrikai dzsihadisták százai, ezrei bujkálhatnak a két országban.

Sokan tartanak attól, hogy az Iszlám állam végével megindul a külföldi fegyveresek visszaáramlása Európába, Oroszországba, Afganisztánba vagy Észak-Afrikába. Már vannak arra utaló jelek, hogy Afganisztánban megélénkült a szervezet aktivitása, Europába azonban egyelőre nem érkeztek haza nagyszámban. A létszámok tekintetében a belgáknak, franciáknak, németeknek és briteknek lehetne a legtöbb félnivalójuk, ráadásul 2016 és 2017 is csökkenő számú, de rendkívül súlyos terrortámadásokkal volt terhelt. Így joggal fél attól mindenki, hogy ha a harcedzett terroristák hazatérnek, és csak egy kis részük is a harcok folytatását választja, akkor komoly gondok lehetnek majd. Az európai dzsihadisták számát mintegy ötezerre becsülik, beleértve a balkáni országokban élőket.

Kiemelt képünk: ITV

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik