Nagyvilág
People gather outside the US Supreme Court before Masterpiece Cakeshop vs. Colorado Civil Rights Commission is heard on December 5, 2017 in Washington, DC.
The US Supreme Court is to hear arguments on Tuesday in a case that has been described as the most significant for gay rights since it approved same-sex marriage two years ago.
The landmark case pits a gay couple, Dave Mullins and Charlie Craig, against a Colorado bakery owner who refused in July 2012 to make a cake for their same-sex wedding reception.
 / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Nem csinált tortát a meleg párnak, de nem követett el bűnt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 02. 07. 17:17

Egy kaliforniai perben a cukrásznak adott igazat a bíró, mert a vallása nem engedi meg, hogy részt vegyen egy meleg pár ceremóniáján. E per csak előkészülete egy sokkal nagyobb ügynek, ami a Legfelsőbb Bíróságon zajlik majd.
Korábban a témában:

Komoly világnézeti vita bontakozott ki azután, hogy egy kaliforniai cukrász elutasította, hogy esküvői tortát készítsen egy meleg párnak – írja a Huffington Post. A legfrissebb fejlemény az ügyben, hogy a cukrászdát beperelő meleg pár keresetét elutasította a bíróság.

Cathy Miller cukrásznő azzal támasztotta alá, hogy nem sütött tortát, hogy a keresztény hite nem engedi meg, hogy olyan dolgokban vegyen részt, amit rossznak tart. David Lampe bíró úgy határozott, hogy Miller a jövőben is elutasíthajta LMBT-párok tortakérését, mert a tortakészítés egyfajta művészi önkifejezés, ennek szabadságát az alkotmány védi.

Pedig egy kaliforniai hivatal arra kötelezte volna a cukrászt, hogy vagy készítsen mindenkinek tortát, vagy hagyjon fel a mesterséggel. Lampe ezt is elutasította. Szerinte amúgy az bajos lett volna, ha egy, már elkészült, akár a kirakatban is megtekinthető tortát nem hajlandó eladni. De az óhajtott torta sose készült el, ezért más szabályok vonatkoznak rá.

Miller a bíró szerint ráadásul ajánlott Mireya és Eileen Rodriguez-Del Riónak egy másik cukrászt is. Az ügyben még lesz egy júniusi meghallgatás a mostani végzés ellenére. Miller örült az eredménynek, hogy nem kell részt vennie egy olyan ünnepségben,

ami az én uram és megváltóm ellen van.

Patricia Ziegler-Lopez, a meleg felperesek ügyvédje azt mondta, védencei csalódottak, bár nem lepte meg őket a döntés. Ellenben a bigottság és diszkrimináció ellen változatlanul küzdeni fognak. A HuffPost szerint tavasszal egy nagyobb horderejű, de hasonló ügyben dönthet a Legfelsőbb Bíróság: itt egy coloradói cukrász esetén kell majd eldönteni, jogosan utasított-e el egy meleg párt.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / Brendan Smialowski)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.