Nagyvilág

Nem csinált tortát a meleg párnak, de nem követett el bűnt

Egy kaliforniai perben a cukrásznak adott igazat a bíró, mert a vallása nem engedi meg, hogy részt vegyen egy meleg pár ceremóniáján. E per csak előkészülete egy sokkal nagyobb ügynek, ami a Legfelsőbb Bíróságon zajlik majd.

Komoly világnézeti vita bontakozott ki azután, hogy egy kaliforniai cukrász elutasította, hogy esküvői tortát készítsen egy meleg párnak – írja a Huffington Post. A legfrissebb fejlemény az ügyben, hogy a cukrászdát beperelő meleg pár keresetét elutasította a bíróság.

Cathy Miller cukrásznő azzal támasztotta alá, hogy nem sütött tortát, hogy a keresztény hite nem engedi meg, hogy olyan dolgokban vegyen részt, amit rossznak tart. David Lampe bíró úgy határozott, hogy Miller a jövőben is elutasíthajta LMBT-párok tortakérését, mert a tortakészítés egyfajta művészi önkifejezés, ennek szabadságát az alkotmány védi.

Pedig egy kaliforniai hivatal arra kötelezte volna a cukrászt, hogy vagy készítsen mindenkinek tortát, vagy hagyjon fel a mesterséggel. Lampe ezt is elutasította. Szerinte amúgy az bajos lett volna, ha egy, már elkészült, akár a kirakatban is megtekinthető tortát nem hajlandó eladni. De az óhajtott torta sose készült el, ezért más szabályok vonatkoznak rá.

Miller a bíró szerint ráadásul ajánlott Mireya és Eileen Rodriguez-Del Riónak egy másik cukrászt is. Az ügyben még lesz egy júniusi meghallgatás a mostani végzés ellenére. Miller örült az eredménynek, hogy nem kell részt vennie egy olyan ünnepségben,

ami az én uram és megváltóm ellen van.

Patricia Ziegler-Lopez, a meleg felperesek ügyvédje azt mondta, védencei csalódottak, bár nem lepte meg őket a döntés. Ellenben a bigottság és diszkrimináció ellen változatlanul küzdeni fognak. A HuffPost szerint tavasszal egy nagyobb horderejű, de hasonló ügyben dönthet a Legfelsőbb Bíróság: itt egy coloradói cukrász esetén kell majd eldönteni, jogosan utasított-e el egy meleg párt.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / Brendan Smialowski)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik