Nagyvilág

Megépítik az oroszok a végítélet fegyverét

Nukleáris tengeralattjárón dolgozik a Kreml – írta a Pentagon jelentésében. Az amerikai védelmi minisztérium először közöl részleteket az elemzők körében csak “végítélet fegyvereként” emlegetett torpedóról.

“Oroszország úgy véli, hogy geopolitikai törekvéseire a fő fenyegetést az Egyesült Államok és a NATO jelenti” – írták. Az amerikai katonai hírszerzés (DIA) becslései szerint az oroszoknak több mint kétezer atomfegyverük van a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétáktól kezdve a közepes hatótávolságú, vadászgépekre szerelhető bombákon át a hajók és tengeralattjárók ellen bevethető torpedókig.

Azonban most egy új, interkontinentális, atomfegyverrel ellátott, nukleáris meghajtású, autonóm tengeralattjárót fejlesztenek. A “Status-6” kódnevű projekt keretében egy drónszerű, vízalatti eszközt építenek, amely képes többezer kilométert is megtenni, és ezáltal amerikai partmenti városokat illetve katonai bázisokat támadni.

Az eszközt úgy tervezték, hogy robbanás esetén minél nagyobb területen minél magasabb radioaktív sugárzást okozzon.

A hidegháború rémülete köszön vissza a tervekből. Nem kérdés, hogy az eltúlzott orosz aggodalom inspirálta, miszerint az amerikai rakétavédelmi program az ő erőiket elavulttá teszi”

– mondta Adam Mount, az Amerikai Tudósok Szövetségének (FAS) egyik vezető kutatója.

Ugyan az elérhető információk alapján semmi nem utal rá, hogy az oroszok aktívan fejlesztik a rendszert, riasztó látni a Pentagon jelentését, tette hozzá.

(CNN)

Kiemelt fotó: MTI/EPA/Argentin haditengerészet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik