Nagyvilág

Visszavonná a kínai püspökök kiátkozását a pápa

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 02. 11:44

Hivatalosan is elismerheti az államilag ellenőrzött kínai egyház vezetőit.

A kínai kommunista vezetéshez való közeledés jeleként Ferenc pápa azt tervezi, hogy hivatalosan elismeri a kínai állami katolikus egyház hét püspökét, visszavonva a római katolikus egyházból történt kiátkozásukat – közölte a The Wall Street Journal című amerikai napilap pénteken.

A pápa a pekingi vezetéssel szembeni engedékenység jeleként az állami egyház hét püspökét hivatalosan is elismeri, ezzel visszavonja kiátkozásukat – közölte a lap egy, a tervbe beavatott személyre hivatkozva. A hét püspököt azért zárták ki a katolikus egyházból, mert pápa akarata ellenére elfogadták az államvallás vezetői általi kinevezésüket.

Kínában a katolikusok megosztottak a Szentszékhez hű hívek és azok között, akik az államilag ellenőrzött egyház tagjai. Kína szerint a helyi katolikus közösségnek kell megválasztania a püspököket, és a pápa – akit Peking egy külföldi állam vezetőjének tekint – nem szólhat ebbe bele.

Kína a kommunisták 1949-es hatalomátvétele után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a Vatikánnal, és 1951-ben megalapították a Kínai Katolikusok Patrióta Szövetségét. Aki mégis a pápához kívánt hű maradni, annak illegalitásba kellett vonulnia. A több mint tízmillió kínai katolikusnak mintegy fele a pápához lojális, kivonja magát az állami kontroll alól, ami miatt sokan üldöztetés áldozatai. Azokat a papokat és apácákat, akik nem akartak belépni az állami egyházba, bebörtönözték, megverték, egyeseket meg is öltek.

A pápa, aki még soha nem utazhatott Kínába, többször hangot adott annak, hogy meg akarja oldani az egyház szakadásának problémáját.

Kína vezetése nem tűri a vallási csoportját célzó külföldi befolyást, a püspökök kinevezése pedig sarkalatos kérdés. Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök vezetése alatt tovább szigorították az egyház feletti ellenőrzést. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.