Nagyvilág

Visszavonná a kínai püspökök kiátkozását a pápa

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 02. 11:44

Hivatalosan is elismerheti az államilag ellenőrzött kínai egyház vezetőit.

A kínai kommunista vezetéshez való közeledés jeleként Ferenc pápa azt tervezi, hogy hivatalosan elismeri a kínai állami katolikus egyház hét püspökét, visszavonva a római katolikus egyházból történt kiátkozásukat – közölte a The Wall Street Journal című amerikai napilap pénteken.

A pápa a pekingi vezetéssel szembeni engedékenység jeleként az állami egyház hét püspökét hivatalosan is elismeri, ezzel visszavonja kiátkozásukat – közölte a lap egy, a tervbe beavatott személyre hivatkozva. A hét püspököt azért zárták ki a katolikus egyházból, mert pápa akarata ellenére elfogadták az államvallás vezetői általi kinevezésüket.

Kínában a katolikusok megosztottak a Szentszékhez hű hívek és azok között, akik az államilag ellenőrzött egyház tagjai. Kína szerint a helyi katolikus közösségnek kell megválasztania a püspököket, és a pápa – akit Peking egy külföldi állam vezetőjének tekint – nem szólhat ebbe bele.

Kína a kommunisták 1949-es hatalomátvétele után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a Vatikánnal, és 1951-ben megalapították a Kínai Katolikusok Patrióta Szövetségét. Aki mégis a pápához kívánt hű maradni, annak illegalitásba kellett vonulnia. A több mint tízmillió kínai katolikusnak mintegy fele a pápához lojális, kivonja magát az állami kontroll alól, ami miatt sokan üldöztetés áldozatai. Azokat a papokat és apácákat, akik nem akartak belépni az állami egyházba, bebörtönözték, megverték, egyeseket meg is öltek.

A pápa, aki még soha nem utazhatott Kínába, többször hangot adott annak, hogy meg akarja oldani az egyház szakadásának problémáját.

Kína vezetése nem tűri a vallási csoportját célzó külföldi befolyást, a püspökök kinevezése pedig sarkalatos kérdés. Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök vezetése alatt tovább szigorították az egyház feletti ellenőrzést. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.