Nagyvilág

Bödőcs Tibor Orbán-paródiája miatt figyelmeztettek egy felvidéki magyar rádiót

A szlovák médiafelügyelet egyetlen magyar tagjának egyetértésével.

Kiegyensúlyozatlan tájékoztatásra hivatkozva elmarasztalták a szlovák közszolgálati rádió magyar csatornáját, a Pátriát, a szlovák médiatanács szerint ugyanis csorbult a hírműsorokra vonatkozó objektív és pártatlan hírközlés követelménye azzal, hogy tavaly áprilisban a CEU ellen irányuló magyar felsőoktatási törvénymódosítással foglalkozó – egyébként publicisztikai – összeállítás végére a szerkesztő bevágta Bödőcs Tibor „Magyar ütőérre magyar vámpírt” című Orbán Viktor-paródiáját.

A felvidéki Paraméter azt írja: a döntést támogatta a szlovák médiafelügyelet egyetlen magyar tagja, Pék Zoltán, aki szerint a paródia tartalmilag és műfajilag nem illett az összeállításba, és az egész témát rossz irányba vitte el. A magyarországi helyzetre utalva kijelentette: „Ismerjük a média helyzetét odaát, tudjuk, mi folyik ott. Én viszont azért dolgozom, hogy hasonló hibák itt nálunk ne fordulhassanak elő.”

Pék arra is kitért, hogy a műsor ellen panaszt benyújtó személy az egész műsort kritizálta, amit ő nem talál megalapozottnak, és ha nem a paródiával ért volna véget az összeállítás, nem is támogatta volna a szankciót.

A műsor szerkesztője, Gazdag József elmondta: a műsorban főleg jobboldali-konzervatív beállítottságú közszereplők véleménye hangzott el, kiegészítve egy felsorolással, hogy az aktuális magyar politikai elitből kik voltak Soros-ösztöndíjasok. Felolvasta Bayer Zsolt üzenetét a tüntető fiataloknak, és elhangzott egy archív bejátszás Orbán Viktor tíz évvel ezelőtti beszédéből, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az oroszokat ne engedjük vissza, és a szabadság mindig nyugatról érkezik.

Gazdag a műsor bepanaszolását így kommentálta: „Úgy látszik, ma már az újfideszesek bárkit hazaárulónak neveznének ezekért a szavakért. Az, hogy ezek után följelentettek, tényleg azt jelzi, hogy a Tanú című filmet éljük újra. Elszomorít, hogy egyesek asszisztálnak ehhez a gyalázatos házmestertempóhoz.”

Lovász Attila, a Szlovák Rádió és Televízió nemzetiségi műsorainak igazgatója az Új Szónak azt mondta: nem tartják megalapozottnak a médiatanács döntését, ugyanis egy korábbi határozat értelmében nem egy konkrét műsornak, hanem a műsorszolgáltatásnak, vagyis a Pátria Rádiónak egészében kell kiegyensúlyozottnak lennie. A teljes kiegyensúlyozottság csak a hírműsoroknál várható el, márpedig az a műsor, amit feljelentettek, nem hírműsor, hanem egy délutáni magazin – tette hozzá. Szerinte az eset kapcsán felmerül, hogy a magyar belpolitikai törésvonalak beköltöznek Szlovákiába.

A Pátria Rádió a legenyhébb büntetést, figyelmeztetést kapott, de a következő alkalommal már pénzbírságot szabnak ki rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik