Nagyvilág

Az EU kampányt indít, hogy kivizsgálja, tényleg rosszabb élelmiszerek jönnek-e keletre

Az Európai Bizottság és a tagállamok hatóságai összehangolt, az élelmiszeripari termékek minőségét vizsgáló kampányt indítanak májusban – közölte Vera Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos pénteken.

Az uniós biztos közölte, hogy az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi.

Bejelentette: ez év áprilisára elkészül az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC) fejlesztett módszertan, amelyet legalább 16 tagállam és az érdekelt felek is támogatnak. Ez teszi lehetővé az összehangolt kampány indítását májusban. A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálat olyan termékeket fog érinteni, melyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak.

A vizsgálatok eredményét várhatóan az év végéig közzéteszik.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság áprilisban tervezetet mutat be a fogyasztók félrevezetésének megakadályozása és az alacsonyabb minőségű termékek gyártásának visszaszorítása érdekében, hogy az elvárásoknak megfelelően ugyanolyan minőségű termékek álljanak rendelkezésre az EU egész területén.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében hangsúlyozta: nem fogadható el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak. Erősebb hatáskört kell biztosítani a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes tevékenységeket.

Több uniós tagállamban tavaly folytatott élelmiszerbiztonsági vizsgálat megállapította, hogy bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére és becsapására épülő üzletpolitikát folytat. Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik