Nagyvilág

Szigorúan titkos kormányzati dokumentumokat találtak egy használtbútor-boltban, Ausztráliában

Sürgős, szigorú belső vizsgálatok lefolytatását szorgalmazza Martin Parkinson, az ausztrál bürokrácia feje, miután szigorúan titkos kormányzati dokumentumok százai kerültek elő egy canberrai használtbútor-boltból.

Az iratok két lezárt, leselejtezett kormányzati iratszekrényben voltak, amiket egy kiárusításon adtak el. Nagyon olcsón kínálták őket, mert mindkettő nagy volt, nehéz, a kulcsaik pedig nem voltak meg. Egy meg nem nevezett ember vette meg a szekrényeket, majd hónapokig egy raktárban tartotta azokat, mielőtt megfúrta a záraikat. Amikor megtalálta benne a kormányzati dokumentumokat, a sajtóhoz fordult.

A szekrényekben lévő összes iratot legalább húsz évre titkosították, többségük bizalmas minősítésű volt, akadtak azonban köztük szigorúan titkos dokumentumok is. Az iratok öt különböző minisztériumból származnak, és nagyjából egy évtizedet fednek le. Ez Ausztrália történetének legnagyobb kormányzati kiszivárgása.

Az iratokból többek között kiderül:

– Az ausztrál szövetségi rendőrség öt év alatt történt, 400 nemzetbiztonsági ügye.

– Az, hogy az akkor bevándorlásügyi miniszter, jelenleg kincstárnok Scott Morrison, 2013-ban nyomást gyakorolt a titkosszolgálatokra, hogy néhány menedékjogot kérő személy ne kaphasson állandó tartózkodásra jogosító státuszt.

– Az, hogy miután 2013-ban a kormánypárt elveszítette a választást, Penny Wong munkaügyi miniszter 200 szigorúan titkos iratot hagyott őrizetlenül, amelyek között voltak: közel-keleti biztonsági tervek, nemzetbiztonsági dossziék, terrorellenes akciók iratai, illetve Ausztrália szomszédairól szóló titkosszolgálati jelentések.

– Az, hogy John Howard, volt miniszterelnök biztonsági bizottsága meg akarta vonni a hallgatás jogát a rendőrségi kihallgatások alatt az állampolgároktól.

(via Bloomberg, kiemelt képünk illusztráció, fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik