Nagyvilág
WASHINGTON, DC - JANUARY 23: Director of the Central Intelligence Agency (CIA) Mike Pompeo speaks in a discussion with author and columnist Marc Thiessen at the American Enterprise Institute, January 23, 2018 in Washington, DC. Pompeo stated that the CIA believes that Kim Jong Un is a 'rational actor' but they have concerns about the information Kim may be receiving from those around him.   Drew Angerer/Getty Images/AFP

Kim Dzsongun kockázatot jelent az egész világra

24.hu
24.hu

2018. 01. 30. 06:15

Észak-Korea várhatóan hónapokon belül képessé válik arra, hogy nukleáris fegyverrel elérje Amerikát

– mondta a BBC-nek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.

Mike Pompeo a hétfő éjjel sugárzott interjúban kijelentette: a CIA a világ legjobb hírszerző szolgálata, nagyon sok mindennel foglalkozik, és nem sorol egyetlen feladatot sem más tennivalók elé, de tudatában van annak, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető folyamatos kockázatot jelent nemcsak az Egyesült Államokra, hanem az egész világra.

Hozzátette, az Egyesült Államok és a hírszerzési tevékenységben vele együttműködő külföldi partnerek mára meglehetősen tiszta képet alkottak arról, hogy Kim Dzsongun mire képes.

Ennek alapján most már arról beszélhetünk, hogy Észak-Korea alig néhány hónapon belül képessé válhat arra, hogy atomfegyverével elérje az Egyesült Államokat

– mondta a CIA vezetője.

Mike Pompeo leszögezte: Donald Trump és stábjának vezető tisztviselői szem előtt tartják azt a tényt, hogy egy esetleges totális konfliktus Észak-Koreával súlyos pusztítást okozna és rengeteg ember életébe kerülne. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges lenne-e Kim Dzsongun eltávolítása, vagy annak megakadályozása, hogy nukleáris töltettel felszerelt rakétákat indítson útnak, a CIA vezetője csak annyit mondott, hogy „sok minden lehetséges”, de nem részletezte, hogy ezt pontosan mint jelent.

Oroszországról szólva Pompeo azt mondta:

az orosz információs kampányoknak hosszú történelmük van, ez nem újdonság,

az ehhez használt technológiai eszközök azonban ma már olcsók és bőséggel állnak rendelkezésre, és az egész világra kiterjedő információterjesztés mára sokkal egyszerűbbé vált, mint a II. világháború utáni évtizedekben.

Ettől a fenyegetéstől nem fogunk megszabadulni, az oroszok ezt régóta művelik, és teljes mértékben számítok arra, hogy a továbbiakban is rajta lesznek ezen

– fogalmazott a CIA igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy tart-e orosz beavatkozási kísérletektől a novemberben esedékes amerikai időközi törvényhozási választásokon, Pompeo úgy válaszolt, hogy

természetesen, mindenképpen arra számítok, hogy folytatni fogják e tevékenységüket.

Hozzátette ugyanakkor: bízik abban, hogy az Egyesült Államok képes lesz szabad és igazságos választások megrendezésére, és az orosz beavatkozási kísérleteknek a megfelelően robusztus feltartóztató eszközök miatt nem lesz jelentős hatásuk.

Arra a kérdésre, hogy nem kényszerül-e ebben a kérdésben valamiféle kényes egyensúlyozásra, hiszen Donald Trump amerikai elnök rendre álhírnek minősíti, hogy kampánystábja összejátszott volna az oroszokkal, miközben a CIA szerint voltak befolyásolási kísérletek a 2016-os elnökválasztás idején, Pompeo kitérően azt mondta, hogy az ügynökség nem kényes egyensúlyozással, hanem az igazsággal foglalkozik, és az általa feltárt igazságot kozmetikázás nélkül naponta az elnök elé tárja.

(MTI, kiemelt kép: Mike Pompeo, fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.