Nagyvilág

Greenpeace-aktivisták tüntettek a paksi bővítés ellen Bécsben

Paks II ellen tüntettek Greenpeace-aktivisták az osztrák Szövetségi Kancellári Hivatal előtt. Az aktivisták „atomjeles” hordókból építettek 4 méteres piramist, ezzel azt üzenték a Bécsbe látogató magyar kormányfőnek:

állítsa le az osztrák lakosságra is veszélyt jelentő kockázatos, drága és felesleges Paks II beruházást.

Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse elmondta,

Paks II megépítése nemcsak Magyarország, de a környező országok lakosságára és környezetére is veszélyt jelentene a nukleáris kockázatok növelésével. Az atomerőmű-bővítés továbbá hátráltatná a megújuló energiaforrások terjedését is. A magyar állam mintegy 4000 milliárd forintnyi piactorzító állami támogatást nyújtana a projekthez, miközben az olcsóbban és biztonságosan működő megújuló energiaforrások már most piacvezetőnek számítanak Európában. Paks II helyett Magyarországnak is a valóban tiszta és fenntartható megújuló energiarendszerekre kéne átállnia – a klímaválsággal is csak így tudjuk felvenni a harcot.

Ahogy korábban megírtuk, Orbán Viktor vonattal utazott Bécsbe, hogy Sebastian Kurz osztrák kormányfővel találkozzon. A magyar miniszterelnök kedden Rogán Antallal virslizett az osztrák fővárosban, és mint kiderült, hétfőn Heinrich Pecinával is találkozott.

Kiemelt kép: Greenpeace/Mitja Kobal 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik