Nagyvilág

Tűzszünet lépett életbe Kelet-Gútában

48 órán belül meg kell érkeznie a segélyeknek, különben az ellenzék felmondja az alkut.

Tűzszünet lépett életbe helyi idő szerint nem sokkal szombaton éjfél után a Damaszkusz melletti Kelet-Gútában – tudatta a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szombat hajnalban. Rámi Abdel-Rahmán, a szervezet vezetője azt mondta, éjfél után nem sokkal két rakétát még kilőttek a kormányerők, de 0 óra 15 perckor elhallgattak a fegyverek.

Ahmad Ramadán, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció szóvivője Bécsben arról számolt be, hogy az ENSZ-közvetítéssel folyó tárgyalásokon megállapodtak arról, hogy az ellenzék kezén lévő Kelet-Gútában éjfélkor tűzszünet lép életbe.

A felkelők feltétele az, hogy 48 órán belül humanitárius segélynek kell érkeznie a térségbe, máskülönben felmondják a megállapodást

– tudatta Abdel-Rahmán. Szerinte a Damaszkusszal szövetséges Oroszország közvetítésével sikerült elérni a fegyvernyugvást. Moszkva és Damaszkusz még nem kommentálta a tűzszüneti megállapodás hírét. Kelet-Gútát lassan négy éve ostromolják a kormányerők, a térségben mintegy 400 ezer ember csaknem öt éve alig jutott segélyhez. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik