Nagyvilág

Meghalt a Himalája krónikása

Meghalt 94 éves korában a Himalája legmagasabb csúcsaira felmászó expedíciók krónikása, Elizabeth Hawley amerikai újságíró.

Prathiva Pandejnek, egy kathmandui magánkórház orvosának közlése szerint Hawley, akit egy hete ápoltak, pénteken hunyt el tüdőgyulladás szövődményében.

Az újságíró 1960 óta élt Nepálban, ő vezette a Himalája csúcsait – köztük a világ tetejét, a Mount Everestet – meghódító expedíciók nem hivatalos krónikáját, a Himalayan Database-t. Nagy tiszteletnek örvendett a világ hegymászói körében.

Noha sosem mászott meg egyetlen hegyet sem, mégis sokszor volt az övé az utolsó szó a hegymászók vitáiban. Gyakran mondják, hogy ha az ő krónikájában nincs feljegyezve, hogy valaki meghódított egy csúcsot, akkor az nem is történt meg.

Szokás volt, hogy a hegymászók találkoztak vele a túra előtt és utána is, a krónikás pedig nehéz kérdéseket tett fel nekik.

A chicagói születésű Hawley 1960-ban utazott Nepálba, 1962-ben, kilenc évvel az után, hogy Edmund Hillary és Tendzing Norgaj elsőként ért fel az Everestre, a Reuters brit hírügynökség tudósítója lett.

Nepál azzal fejezte ki a tiszteletét a krónikás előtt, hogy 2014-ben elnevezték róla a Himalája egyik északnyugati ormát: a Hawley-csúcs 6182 méter magas, nyitva áll a hegymászók előtt.

(MTI)

Kiemelt kép:  AFP PHOTO / BIKASH KARKI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik